„Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Днес знаем около кои принципи градим единството си - тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България", заяви президентът Румен Радев в словото си при стъпването си в длъжност.

"В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя, ще отстоявам суверенитета, законността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия", обеща държавният глава.

"Политическата промяна е само първа крачка. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, а от нас се иска да го положим. А когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово", каза Радев.

"Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае пътят ни напред", отбеляза президентът.

"Преди пет години за първи път приех строя на гвардията. Помня лицата на много от Вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с г-жа Йотова. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Пет години посветихме на битката за законност и демокрация", каза президентът в началото на словото си и благодари за подкрепата.

"Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало", каза държавният глава.

"В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти - да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани - независимо от партийната принадлежност, етнос и религия. Ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!", приключи словото си президентът.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!