Следващата сряда работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните "мерки" в негова подкрепа са недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият недемократичен газ от Русия. Това каза Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Този газ минава през Гърция на по-висока цена, от което ще платим от порядъка на 100 милиона. Всички ние, българите, предприятията, гражданите, 100 милиона в повече, като тези пари ще се разпределят между Газпром, Гърция и посредници, добави той.

КЕВР определи цената за май, която ще е близо с 14% по-скъп.

„Беше казано, че ще имаме по-евтин газ. Имаме по-скъп газ и затова едно от исканията на протестите тази разлика, която е в резултат на грешки в управлението, да се компенсира. А най-важното е искането да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да имат предвидимост и за да няма такава информация“, добави Велев.

Според него от предприятията се изземват доходи, "изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании."

"Европейската комисия казва, че мерките за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Ние трети месец изпадаме в една и съща ситуация. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че подкрепата ще продължи за април и ще направим веднага работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес сме 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е“, заяви председател на АИКБ.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Маналов пък обясни, че протестът на градския транспорт на 18 май ще блокира възлови кръстовища към 8 ч. сутринта и не можа да се ангажира да се измести часа, за да стигнат децата до училищата за матурите си.

„Оказа се, че при работещите в градския транспорт - над половината също имат деца, които също ще бъдат на тези матури, но така или иначе нещата са такива, каквито“, добави той.

Според Велев в момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ.

"По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиера Асен Василев.

Вижте още във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!