През седмицата Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе с една много остра позиция, в която се говори за корупцията в България, „нагласените обществени поръчки“, „рекета от страна на държавата върху бизнеса“.

„В позицията казваме две неща. Едното е без политическа намеса в бизнеса. Тоест политиката няма място в предприятията. В предприятията се работи, ако вкараме в тях политиката и партизирането, ще си счупим икономиката. Поводът за това бяха публикации в медиите за присъствието на държавата в предприятия заради политически изяви на предприемачи и мениджъри“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в „Тази неделя“ и отбеляза, че знае и за други случаи, освен нашумелия казус с „Хиполенд“, които са публично известни.

„От 30 години сме се отказали от партийното строителство по месторабота“, заяви Велев, който припомни, че целта на промените след падането на социализма е не само да няма партийни организации в заводите, а и „да не се организират насилствено работници да протестират, но да не им се пречи да го правят в свободното си време“, като така трябва да се избегне контролиран и корпоративен вот.

Снимка: btvnovinite.bg

„По повод изявите на работници и мениджъри на дадено предприятие държавата няма място в него, тя има място както контролен орган за съблюдаване на съответните правила и закони“, категоричен е Велев.

„Другото важно нещо, което казваме (в тази позиция) е, че България може повече“, каза Велев и допълни, че макар „ние сме в първата третина от държави с най-малък спад на БВП – на 8-9 място“, „ние изоставаме и за причините за това изоставане сме ги изброили“.

Що се отнася до твърденията за нагласени обществени поръчки, председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ги "вижда по-малко, отколкото работодатели", но проблемът е, че такива случаи трябва да се доказват в съда, а там много често доказателствата отсъстват. По думите му тези корупционни модели са внесени отвън, а не са българско изобретение.

Снимка: btvnovinite.bg

Манолов коментира и протестите в страната, заявявайки, че за него е по-важно "какво предлагат тези, които ще дойдат", за да не протестираме отново след 10-15 години по същите причини.

И Манолов, и Велев отрекоха обвинения за колаборация с правителството, като отбелязаха, че в техните организации има хора на различно мнение за сегашните управляващи, но когато синдикати и управляващи са поздравили кабинета за приемането ни в "чакалнята за еврото" са били обвинени в симпатии към управляващите.

Васил Велев заяви, че работодателите не са против увеличаването на минималната заплата и това ще стане в бъдеще, но сега не е моментът за такава стъпка, тъй като заради кризата с коронавируса икономиката ни се е върнала на нивото от 2017 г.

Според председателя на АИКБ би трябвало да се помисли за вариант, при който да се освободят получаващите минимални заплати от данък и по този начин да се увеличат средствата им. Неговото изказване беше посрещнато с одобрение от Димитър Манолов, според когото в миналото работодателите не са били готови на подобна стъпка.

Вижте повече във видеото.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!