„На протеста няма никакви искания в раздела, в който ние работим – за условия на труд, за заплати, за данъчна система. Тези неща отсъстват. Ако бъдем съвсем стриктни, в Конституцията е ясно разписано, че сдруженията на гражданите и ние сме посочени поименно – „в това число и синдикатите“, не могат да си поставят цели и задачи присъщи на политическите партии. Политическите париите са тези, които могат да участват в политическия процес“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в „Тази неделя“ в отговор на въпроса какво е позицията на професионалните организации за продължаващото вече 39 дни гражданско недоволство.

„Ние по-старите направихме да е възможно тези хора (протестиращите – бел. р.) да искат  това, което искат, защото когато ние започнахме, това беше невъзможно и не полицията пазеше протестиращите, а полицията пазеше от протестиращите. Полицията биеше нас, когато протестирахме, а сега очакват полицията тях да пази. Тези неща не са природно явление, хора са се борили за това – ние от предишната генерация“, каза Манолов.

Лично той не участва на протестите сега, за разлика от предишните през 2013 г., защото има „куп хора, с които не може да застане рамо до рамо“, „които надничат зад гръбчетата и казват: „Ето сега тия ще ни свършат работата, а ние после ще седнем на меките кресла“.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът на КТ "Подкрепа" е съгласен, че има хора, които дърпат конците зад кулисите в България, но ние си "избрахме да живеем в този свят, управляван от финансовата олигархия".

„Ние сме на страната на протестите“, заяви Манолов и отбеляза, че в протестите участват много представители на КТ „Подкрепа“, но не „развяват байраците“ на синдикалната организация.

„Ако някой иска аз да бъда там, ще дойде и ще ми каже какво предлага, когато седне в дебелото кресло и аз да му кажа какво искам, ако той дойде и като си поприказваме, и ако гледните ни точки се срещнат, тогава може да излезем и с байраците. Ама така – „ние сме за високи идеали, ние сме за системата и такова“ – това е за неинтелигентни хора, но ако някой дойде с конкретни предложение, тогава разговорът става различен“, заяви Манолов.

Според синдикалния лидер настоящият протест нарочно „няма лице“, защото единствената му цел е да има предсрочни избори и служебен кабинет.

„Донякъде съм съгласен, че имаме нужда (от нова Конституция), защото тази, с която живеем, няма кой знае колко пороци, много повече ме плаши посоката, в която ще тръгнат да я променят, защото има не малко хора в тази държава, които искат от Конституцията да отпаднат неща, свързани дори с права на граждани, със социална защита, със социално осигуряване, искат да стане див капитализъм и това да бъде закрепено в Конституцията“, заяви председателят на КТ „Подкрепа“.

Снимка: btvnovinite.bg

Манолов разкри, че би желал при промени в Конституцията да се позволи на синдикатите да „участват в политическия процес, но тогава става малко страшно“. Що се отнася до предложените от премиера Бойко Борисов проектопромени в основния закон по отношение на съдебната и законодателната власт, президентът на КТ „Подкрепа“ заяви, че не е компетентен да коментира реформите в правосъдната система, но „намаляването на броя на депутатите е уникална глупост“.

„В законотворчеството си има процес“ и той ще бъде застрашен, ако имаме 120 депутати, защото тогава за кворум ще са нужни 60 народни представители, а за приемането на закон – 30, смята Манолов, който отбеляза, че е „много по-лесно да си купиш 30 депутати, отколкото 60“.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!