В ефира на bTV миналата седмица представители на фирмите за наемане на работници от трети страни се оплакаха от административни проблеми. Тези проблеми са предимно свързани с неясния внос на работна ръка и забавяне в обработката на документите.
Екип на bTV провери как стъпка по стъпка даден служител постъпва на сезонна работа у нас.
Зима и лято - от прибиране на реколтата до активния туристически сезон, работниците от Централна и Южна Азия са едни от най-търсените през последните години и от българския бизнес.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Те идват с надежда за ново начало, за работа и предоставят възможност за поддържат икономиката на страната. Но не всички, които получават разрешение за работа, успяват да започнат работа. Много от тях се оказват в ситуация, в която България се превръща само в транзитна спирка по пътя им към други държави от Европейския съюз.
Какво се крие зад този процес и как държавата се опитва да реши тези проблеми, проследяваме пътят на сезонните работници.
„Цяла Европа има нужда от служители в много от секторите, ако отидете на море в Хърватия ще видите, че ви обслужват работници от същите страни, които работят и в България. Това е процес, който се наблюдава от десетки години, разликата е, че сега България е в тенденцията за внос на работници от чужбина“, каза Марин Демировски.
През 2017 той създава фирма за приемане на работници от трети страни. С покачване на запитванята от страна на бизнеса, се увеличават и проблемите в процеса за приемане на докумените.
„Най-големият проблем е в консултвото в Индия, където се чака от 6 до 8 месеца за получаване на час за подаване, проблемът се прехвърли и в Ташкент, Узбекистан, където се чака от 3 до 6 месеца, което е проблем за работодателите, особено за сезонната заетост, защото те получават визи като сезонът приключи“, уточни той.
„Кандидатите трябва да докажат, че те са компетентни за тази работа, че имат чисто съдебно минало, първо се проверяват в тяхната страна, след това се проверяват от нашите институции -ДАНС, ИНТЕРПОЛ и други надлежни институции, които проверяват че тези кандидати не са заплаха за националната сигурност на България и Европейския съюз“, каза още Демировски.
Но преди тези проверки се налага първоначална регистрация в Агенция по заетостта.
Процедурата е облекчена, като се проверява дали работодателят има задължения или наложени постановления от инспекцията по труда, обясняват експерти.
„Ако работодателят реши, че тези работници са му необходими за повече от 90 дни, с променения закон от миналата година за трудова миграция, работодателят може един месец преди да изтече заетостта или пребиваването на лицето да подаде документи в областните дирекции на МВР за удължаване на тази заетост с още три месеца“, каза Лиляна Георгиева, директор на Дирекция „Разрешителна и трудова миграция“.
Това разрешение не е валидно за други държави членки.
Допреди няколко месеца Одиня Тиллабоева е била учител в една от най-големите гимназии в Ташкент. Решава да започне сезонна работа първо в Катар, а след това и в София. Вече пети месец е в България, и ако иска да остане скоро трябва да се върне в страната на произход, за да обнови докумените си.
„Предложиха ми краткосрочна работа в България. Аз бях щастлива, защото това означаваше работа в Европа, шанс за мен да съчетая работата с кратко пътуване след това, а и да разбера какъв е животът тук и просто приех“, спомня си тя.
„Преместих се. Хубавото е, че колегите тук ми помагат доста, изслушват моите въпроси, средата ми харесва, а и хората в София са много мили, усмихват ми се, много ми харесват“, каза още Одиня.
„Междувременно публикувам в социалните медии доста неща свързани с живота ми тук, така доста мои приятели от Узбекистан започнаха да се интересуват и какви са техните възможности за работа, така че се опитвам да им дам необходимите отговор“, допълва тя.
Именно от Узбекистан идват и най-много сезонни работници за предстоящото лято 2025 година. А най-търсените професии са за камериерки и готвачи.
Така за Яхия Зукридинов, който вече има опит в големи ресторанти в Дубай и Истанбул, му предстои работно лято в България.
„Ще пристигна в Българя през юни, като ще работя като главен готвач в Созопол. Преди това имам опит в Дубай и Турция, работил съм в доста ресторанти. Миналата година брат ми работи на Черноморието, остана доволен и ми го препоръча, беше щастлив от работата си. Тази година ще дойда с него. Надявам се на добри условия на труд и заплащане“, казва той.
А дали Одия и Яхия ще се завърнат отново и след изтичането на техните основни визи така, както правят голяма част от работниците, предстои да разберем през 2026.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK