Специалисти от Института по психология на МВР са работили с пострадалите в първите часове след мощния взрив във варненския квартал „Владислав Варненчик“.

Снимка: bTV

На 13 януари в 4:20 сутринта адски взрив и последвал пожар буквално опустошава етаж на блок 302 и нанася сериозни щети на общо 15 апартамента. Двама души загинаха, а 18 преминаха през болница

Часове след случилото се  психолозите Мария Добрева и Пламена Любчева помагат на пострадалите да преодолеят шока.

„Разговаряме с тези пострадали хора, които са се намирали в остър стрес. За да знаят, че това е нормално поведение на ненормално стекли се обстоятелства“, казва Пламена Любчева.

Снимка: БГНЕС

„Говори се за фактите. Какво той си спомня, какво е направил, кои са първите неща, които е направил. Разбира се, родителите да се погрижат за децата си. Да запазят живота им, да извикат „помощ“. Това всичко те го помнят и се е случило. И след това вече как се чувстват в момента, какви мисли им минават сега през главата“, уточнява Мария Добрева.

Часове след случилото се хората са били уплашени, но в сравнително добро състояние.

„Те бяха адекватни, говореха. Бяха благодарни за оказаната подкрепа, защото може би не очакваха за тях да се погрижат и психолози, освен лекари“, допълни Добрева.

При такъв изживян ужас има реална опасност да се развие посттравматично стресово разстройство, особено ако не се потърси помощ навреме.

Вижте повече във видеото!