По-скъпо ли се предлагат у нас бързите антигенни тестове, отколкото в другите европейски страни? Кореспондентите на bTV Новините в Европа направиха проверка.

Цената на бързия антигенен тест в столична аптека е 10 лв. За сравнения с други аптеки в София и страната цената достига до 15лв., а онлайн и до 20лв.

„За съжаление, забелязвам голямо търсене (на тестове). Хората са доста притеснени, дори мога да кажа, че са и панирани в някои ситуации. На ден мога да ви кажа, че под 20-30 теста антигенни не падаме“, коментира магистър-фармацефтът Мая Попова.

„В България не съм правила проучване как вървят цените, но понеже с една определна марка тестове работя, които както казват моите клиенти са "лоши тестове", защото показват резултата в реалност, пък и в болниците антигенните тестове са също 10 лв. и затова мисля, че тази цена е оптимална за качество и покупателната способност на хората“, казва Попова.

По думите и от началото на пандемията „цената на антигенните тестове, както и на маските падат надолу. Първото, което направи държавата, махна ДДС-то на тестовете, на маските не е махнато и в началото ние продавахме по 25лв, което беше една сериозна цена“.

„Тази цена, понеже са медицинско изделие  - не се следи цената, не се регистрира, и може би самият пазар регулира цените на тестовете. Ако трябваше да ги регулираме, ние нямаше да имаме право да продаваме тестове в България, защото нашата процедура за регистрация на лекарства е така - отнема от 7-8 месеца, до една година, а отделно и доста хубави цени има тази регистрация, но това вече е въпрос на друг разговор“, казва фармацевтът.

А на въпроса дали цената може да намалее още, Попова отговаря: „Ако и цената за вноса падне, може и да падне цената“.

„Това е мое предположение, но мисля, че тест под 5-6 лева вече не е гаранция за качеството, което търсят хората. Ние по принцип можем да сложим каквато си пожелаем надценка, но повече от 2-3 лв. на тест не слагаме аптеките, просто това е, което правим“, отбелязва фармцевтът.

bTV се свърза по телефона с представители на вносители на тестове в България. В телефонен разговор те обясниха, че до голяма степен, ако има такава голяма разлика на цената на тестовете тук в България в сравнение в чужбина, то това се дължи, на това, че европейски страни като Германия, Великобритания и Франция имат много по-голям пазар и договарят с производителите много по-различни цени, заради по-голямото количество, което поръчват.

А кореспондентитe на bTV oт Великобритания, Франция и Германия обобщиха европейските цени на антигенните тестове.

Великобритания

След отпадането на ограничителните мерки от тази седмица Великобритания все повече ще зависи от бързото тестване, за да се опита да се справи с конторла над COVID-19 и „Омикрон“.

Последната година тестовете са достъпни безплатно за поръчка онлайн и доставка до пощенската кутия или за вземане от местните аптеки.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че  само в първата седмица на януари са поръчани над 8 милиона теста.

В момента близо 100 000 ключови служители от здравеопазването и услугите трябва да се изследват ежедневно и това е задължително.

Изтекъл в медиите документ преди ден разкри намерението на правителството от юни месец тестовете да станат платени и кутия, съдържаща седем теста се очаква да струва около 30 паунда или средно по около 10 лева на тест.

Франция

Когато става въпрос за COVID тестовете трябва да се направи едно много важно уточнение конкретно за Франция. В страната всички PCR и антигенни тестове в продължение на 2 години бяха безплатни. И сега продължават да бъдат безплатни за ваксинираните лица и за лицата, които са преболедували.

Т.е. само неваксинираните плащат в момента PCR или антигенни тестове, извършване от медицински лица. И тъй като те са безплатни, но за гражданите, а все пак някой трябва да ги плати тези тестове. Досега това беше държавата.

Сега вече французите са окуражавани все повече да си правят домашните тестове. А в аптеките домашните тестове струват между 5 и 6 евро. Горе-долу толкова струват и в хранителните магазини. Моята проверка показа обаче, че в три големи вериги хранителни магазини могат да бъдат намерени тестове за 1,24 евро.

Германия

В Германия имаше период, в който всеки плащаше за бързия си тест. Мерките обаче след това се затегнаха и сега разходите са бързите тестове отново поема държавата.

Цената в аптеките варира според производителя, като разликата в цените може да достигне около 3 евро.

Справката показва, че в аптеката един бърз тест струва 4 евро и 95 цента. Такъв може да купим и от дрогерии, в една от популярните аптеки струва 2 евро и 49 цента.
 
Освен в тест центрове безплатното тестване с антигенни тестове се случва и в аптеки, и при лекари.

В Германия предпочитаните тестове са не тези, които купуваме сами, а тези в тест центровете, например. И не само защото са безплатни, а и защото се получава и удостоверение за негативен резултат, което отваря вратите към ресторант или на трамвая, в зависимост от имунизационния статус.

За да стигнат до България, обаче бързите антигенни тестове на крайна цена от 10 и 15лв, остава въпросът на каква цена ги продава производителя към вносителя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!