Проверка на bTV показва как се променят за един месец цените в България и в няколко европейски държави. По темата работиха Дани Атанасова, Лора Стаматис и Йоана Бончева. 

Снимка: bTV

Започваме с връзка банани, които са 2,99 лв. за килограм. Продължаваме със следващия продукт, който е олио със средна цена 5,69 лв. Хляб, който пазаруваме всеки ден с цена от 1,80.

В София цените остават без промяна с изключение на хляба и бананите. В сравнение с Ямбол, където цените са различни за почти всички продукти. По-ниски цени имат олиото и хлябът, а сиренето и бананите - по-високи.

Снимка: bTV

Най-висок и траен ръст отбелязват цените на млечните продукти - килограм краве сирене по магазините в Ямбол е от 12 до 17 лв. за кг.

От мандрата в с. Желю войвода сиренето тръгва на 10 лева, но в магазина е поне 16 заради високата търговска надценка, твърдят производителите.

Снимка: bTV

В Бургас отново влизаме в кварталния магазин, в който пазарувахме преди месец. Цените на продуктите, които пазарувахме преди месец, са същите.

Снимка: bTV

А ние продължаваме с пазара - този път повтаряме проверката, в която съпоставихме цените у нас с други европейски държави. 

В последната седмица от  януари ви показахме колко струват осем от основните продукти. По-скъпо излиза цената на пилето.

Крайната сума е 30,98 лв.

В Копенхаген проверявам е какво се е променило в цената. Финално тя се получава 183 датски крони, което е 48 български лева. Предният път сметката ни беше 38 български лева. Има увеличение на цената с 10 лева и тя идва от пилето.  

Снимка: bTV

В една от водещите хранителни вериги в Нидерландия също правим проверка на основни хранителни продукти. Там цените остават без промяна.