След два месеца на протести във Франция против спорната пенсионна реформа, напрежението рязко се покачи в четвъртък. Стигна се до остри сблъсъци с полицията, стотици бяха задържани.

Сега французите се пенсионират на 62 години. Реформата предвижда две години трудов стаж допълнително. Тя е крайно непопулярна и серията от протести през последните две месеца доказаха това.

Рязкото покачване на напрежението миналия четвъртък обаче може да струва много скъпо на управляващите, не е изключено да падне и правителството.

В четвъртък следобед реформата вече беше гласувана от горната камара на парламента – Сената. Тогава изненадващо президентът Еманюел Макрон си промени мнението и реши да избегне рискован втори вот в Националното събрание. Няколко депутатски гласа можеха да не достигнат при гласуване.

Има една френска особеност – напълно възможно е процедурно, според конституцията, когато става въпрос за реформа относно държавните финанси, тя да бъде прокарана без вот на депутатите. Въпреки че Макрон искаше да се мине през гласуване, в последния момент беше решено да се използва въпросната процедура. Това на практика е прокарване на реформа със сила.

В този момент миналия четвъртък гневът на протестиращите от два месеца избухна. Стигна се до изключително остри сблъсъци с полицията. Радикални елементи се вклиниха сред протестиращите. Изпочупени и подпалени бяха коли, витрини и магазини. Полицията многократно използва водни оръдия и сълзотворен газ.

Прогнозите са за радикализиране на протестите. Много е важно какво ще се случи идния понеделник. Тогава ще бъде внесен вот на недоверие към правителството.

Вариантите са два: вотът да бъде отхвърлен. Тогава правителството остава, спорната реформа – също. Под въпрос обаче ще е оставането на премиера Елизабет Борн. Ако вотът обаче мине, правителството пада, спорната реформа също ще бъде забравена.