Програмата „Топъл обяд“, която bTV подкрепя, помага на децата от столичният квартал „Люлин“.

Часът е малко преди 12, когато столовата на 97 СУ „Братя Миладинови“ се изпълва с ученици. Всички те са част от програмата на БЧК.

Михаил е в шести клас, а Никол – в трети. Въпреки че имат нужда от подкрепата на тази социална кампания, те не се чувстват изолирани от останалите деца.

Снимка: bTV

„Когато сме в училище, обичаме да си говорим, както и да седим в библиотеката“, обяснява Михаил Константинов.

„Един от любимите ми моменти е времето за обяд, както и когато стане 13 часа – да си играем с нашите приятели“, казва и Никол Стоянова.

Мишо и Никол са част от програмата „Топъл обяд“ от различно време, но и двамата виждат нейните ползи.

Благодарение на тази кампания учениците не просто се хранят, а стават част от общност, смята училищната психоложка Десислава Колева.

За 20 години, в които съществува тази програма, тя е помогнала на почти 24 000 български деца. За тази година са включени 1755 деца от цяла България, а в София – 100 ученици от пет училища. Подбират се от областните структури на БЧК, социалните служби на съответния регион, както и Регионалните управления на образованието по места.

Въпреки че са определили на кои деца ще помогнат през настоящата 2024 г., програмата „Топъл обяд“ на БЧК продължава. Всеки, който иска да помогне, може да го направи с паричен превод на сметка на БЧК или със SMS.