Той знае всичко за тайните на земните недра и нарича земетресенията гиганти, които понякога се събуждат. Той е един от водещите световни сеизмолози и не спира да пренаписва историята на  геофизиката. А този месец заедно с екипа, който ръководи, успя да докаже наличието на ново земно ядро - или така наречения пети слой на нашата планета. След сензационното откритие хърватският професор Хрвойе Ткалчич даде своето първо интервю за българска медия директно от  Австралийския национален университет на Канбера.

ПрофТкалчич, като геофизик специализирате в изследването на начинът по който работи вътрешността на Земята, защо решихте да изследвате именно земното сърце?

Знаете ли първоначално исках да стана астронавт, интересувах се от всички други планети около нас, изведнъж осъзнах, че всичко, което знаем за другите планети, тяхната вътрешна структура и начинът, по който се движат, е благодарения на земните измервания. По–късно докато завършвах докторската си степен в университета Бърклли, Калифорния, започна моята страст, моят малък романс конкретно с изследването на земното ядро, сърцето на Земята.

А как тупти то, какво казвате в първата лекция на вашите студенти?

Може да звучи странно, но им казвам, че земетресенията са нашите инструменти за изучаване на Земята, по същия начин както лекарите в клиниката използват рентгеновите лъчи– в геофизиката използваме сеизмичните вълни, които са в основата на големи земетресения.

Можем да кажем, че тези вълни, пътуват около самата земна повърхност, но и през вътрешността на Земята, ние ги записваме с чувствителни инструменти т. нар. сеизмографи и благодарение на тяхното движение изследваме различните слоеве на Земята. От тези движения разбрахме много за самата динамична структура на земното кълбо, знаем, че преди повече от век през 1908 Мухоровичич доказва съществуването на  кората и земната мантия. Погрешно схващане е да си мислим, че тя е нещо много здраво, земната мантия е по–скоро онзи бавно движещ се воден слой в тенджерето преди водата да заври, след нея следва външното ядро, сплав от желязо и никел, едва тогава идва здравото вътрешно ядро, здравото сърце на Земята. То е толкова здраво поради огромния атмосферен натиск, милиони хектопаскала натиск превръщат сплавта в твърдо ядро.

Често сравнявам това твърдо ядро със звезда, защото температурата вътре е около шест хиляди градуса по Целзий, което е сравнимо с температурата на повърхността на слънцето. Така, че представете си - ако сме в състояние някак си да премахнем земната мантия и течното външно ядро, това, което ще видим, е една грееща звезда. Радвам се, че успяваме да съставим едно все по–ясно изображение на нея.

Трудно ли е да се състави това изображение, така че да бъде разбрано и с просто око?

Трудно е, да...в своята същност Земята е тридеменционална, няма само тези слоеве, които виждаме в учебниците по география в гимназията. Ние не можем да съставим това изображение сами, минералната физика помага много. В нея учените буквално сплескват дадени камъни и минерали, за да симулират земните процеси на вътрешен натиск. Разбира се, компютърните модели също помагат. Сложна система е, не можем да кажем със сигурност какво се случва в най–големите дълбини под краката ни, няма как да ги видим с просто око или телескоп. Затова начинът, по който се опитваме да достигнем до дадени процеси, е чрез математически и геофизични измерваня.

Уповаваме се на знанията, които имаме за повърхността, събираме огромно количество данни  и съставяме все по–ясно изчистени модели за вътрешността на Земята.

В този ред на мисли, станаха ли процесите на земното кълбо по–предвидими за последните няколко десетилетия. Ще достигнем ли момента, в който да можем да прогнозираме с точност дадено земетресение.

Мога да кажа, че сега сме в периода на разбиране на земетресенията - защо те се случват. Разбираме как се случват вулканите, разбираме промяната на климата и дори можем да прогнозираме времето.

Но за съжаление земетресенията не са като времето, ние знаем защо те се случват, но не можем да определим например, че точно в този ден, на точно това място ще се случи земетръс с магнитут шест. Но ако направим модел на това време за определена локация, можем да разберем в каква посока ще се движи Земята.

Преди петдесет години дори това беше немислимо, затова съм оптимист и мисля че след време, благодарение и на изкуствен интелект, върху който работим тук в университета, ще сме в състояние да прогнозираме определени модели на честота с по–голяма точност.

През последните седмици големите световни медии се разпространява ново научно изследване на Университета по геофизика в Китай, че вътрешното ядро на Земята вече не се върти? Истина ли е това?

Тези фалшиви новини се появат основно поради неразбирането на материята, която изследваме от страна на някои журналисти.

В случая ставаше въпрос за динамиката на движение на ядрото, цялостно то се движи в синхрон с движението на Земята, но части от вътрешността му понякога се забавят, после наваксват, това беше ново откритие, но се разпространи като нещо съвсем различно. Земята все още се върти, просто ядрото си има своя динамика. Няма нищо катастрофално, денят ще си остане 24 часа, тази динамика не се отразява и с десет метра на обичайното разстояние, което изминава земното кълбо около Слънцето.

Но паралелно с него този месец вашият екип пренаписа историята със сензационно откритие. Твърдят, че сте открили петия земен слой. Как достигнахте до него?

Така, ако си представим Земята като матрьошка, с постепенни дълбочинни измервания са доказани няколко слоя. Това, което аз и моят екип доказахме, е вследствие на дългогодишна работа и на други сеизмолози.

То не е точно пети слой, представете си метална топка, най–централната земна част до момента, преходът към нея от вътрешното ядро е много рязък.

Но най–интересното, което ни казва тази част е, че при нея промените се случват много по–бързо. 

Наричам го най–съкровената част на вътрешното ядро...

Какво ни казва тя за Земята?

Малко или много е като исторически запис - метален фосил, който обаче не спира да се променя.

Ако вземем за пример многовековно дърво и неговите пръстени, можем да определим възрастта му по същия начин, но в много по–големи мащаби можем да си направим извод как ядрото се кристализира и отделя от течната част на земната вътрешност, как тези кристали са се обединили преди милиони години в космоса, дори милиарди години.

Да разбирам дори и за раждането на Земята…

Не – не самото раждане, но много далечното минало. Ядрото не е било налично в самото раждане на планетата, но с охлаждането на Земята то е започнало да се оформя, а нашето откритие може да ни помогне вече да изследваме милиони години назад, да погледнем големите природни катастрофи, довели до геологичото разпределение на Земята, химически процеси, температурни аномалии, композиции и дори да ги предотвратим. В тази връзка това откритие е като най-яркия прозорец към миналото на Земята. 

След като за толкова много години се вглеждате в дълбините на Земята, остава ли Ви време да поглеждате и към звездите?

Нашите телескопи гледат към центъра на Земята, но всъщност аз се опитвам да отговоря на същите въпроси, които се опитват да отговорят и астролозите, докато гледат звездите. Те изпращат нашите телескопи на повърхността на другите планети, затова без съмнение двете науки се допълват, и стават все по–вълнуващи, но засега оставам на Земята и искам да вдъхновя колкото се може повече млади хора да се впуснат към тази наука. Все още има какво да преоткрием заедно .