Пътуването из забележителностите на Централна Америка е вдъхновението на проф. Николай Овчаров да напише поредна книга. Тя ще е за маите и обещава да представи на читателите един по-особен поглед върху древната им култура.

Археологът разказа в „Тази неделя” по bTV за последното си пътешествие главно в Мексико, Гватемала и Хондурас. Той и съпругата му пътували около 60 часа в рамките на 16 дни през редица забележителности, планини и джунгли.

„Именно в джунглите са сгушени и пазени от природата невероятните градове на маите – една цивилизация, която се е развивала между II и IX век и която е изчезнала по един тайнствен начин”, разказа проф. Овчаров.

В градовете на маите има оставени послания – йероглифи, които само допреди 30-40 години не са били разчетени от археолозите.

„Маите имат един много особен живот, техните надписи не са като древногръцките или латинските, които описват обикновено войни и събития. Тук има много точни дати, но всъщност всичко е подчинено на култ. На техните култове. Техният живот, освен работата на полето, е бил култ. Виждаме главно религиозни събития”, разказа Овчаров.

По време на пътуването си професорът успява да запечата и частичното изригване на вулкана „Фуего”, който през юни изригна тежко и дори взе човешки жертви.