Като числа вървим към овладяване на третата вълна от COVID-19, но броят на интензивно болните продължава да е висок.

Това обясни в „Тази неделя“ проф. Николай Младенов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница „Токуда“.

„Самият вирус в третата вълна протича по по-различен начин. Има изтегляне на т. нар. „хиперинфламаторен отговор“, който се случва като трета част от етапа на развитието на болестта. Изтегля се към края на самото заболяване – след 10-14 ден, когато се разгаря сериозно цитокинната буря. Оттам се получава едно удължено протичане на заболяването, включително и със смърт при определен пациенти, което отнема между 3 и 5 седмици лечение на пациенти, след като те са негативни по PCR и антигенен тест“, поясни проф. Младенов.

По думите му, докато леглата за COVID се увеличават почти тройно, персоналът в болниците остава същият като брой. Това означава, че медиците карат по-дълги смени, почиват по-малко и въпреки това успяват да обгрижат болните и най-вече пациентите в реанимация, които остават в интензивните отделения понякога с месеци.

Според проф. Младенов у нас така и не беше съставен медицински протокол – документ с необходими стъпки и медикаменти за лечението на COVID болните, докато на Запад протоколите се обновяват на всеки две седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!