„Реакцията на Румен Радев (на искането на Русия НАТО да изтегли войските си от Румъния и България) беше категорично една държавническа реакция без гръмки фрази. Такива не са необходими. Нещата са напълно ясни. България е суверенна държава и решава сама своите въпроси, особено въпросите на своята държавна сигурност“, заяви  председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов в специалното студио на bTV „Президентът – вторият мандат“.

„Няма защо да говорим. Нещата са ясни. Има преговори на друго равнище между НАТО и Русия, между САЩ и Русия, там се решават глобалните въпрос, а иначе България е член на НАТО и ЕС. Тя има своето участие в тези организации, чрез тях ще защитава своите позиции“, коментира Маринов.

Що се отнася до репликата на президента Радев по време на предизборната кампания, че „Крим е руски“, Маринов каза: „Това беше констатация на фактическата ситуация. Фактическото положение трябва да се отчита, което не означава, чер трябва да се примиряваме с него“.

„Вторият мандат на Радев няма да е по-труден, защото няма да има враждебна и агресивна изпълнителна и законодателна власт. Сега има възможност за партньорство и проява на креативния потенциал на институцията. Това също не е лека задача и е предизвикателство", смята Маринов.

Според него в центъра на политиката трябва да бъде обикновения човек и инвестицията в него, което Радев е отбелязал речта си по време на клетвата си в парламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!