„Доколкото ми е известно, в президентската институция никой не предлага разширяване на правомощията на държавния глава. Но ние не можем да бъдем ясновидци. В края на краищата Народното събрание приема закони и променя конституцията“, заяви  председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов в bTV Новините.

Според него „възможността България да стане президентска република е нулева, защото от една страна няма президент, който да го иска, от друга страна няма мнозинство в парламента, което да гласува такива фундаментални промени в държавното управление“.

„Но е важно да се вземе нещо друго предвид и президентът го посочи – трябва да се прецизират механизмите на взаимодействие между отделните власти“, допълни Маринов.

Трябва да очакваме от Румен Радев „приемственост в принципите, в ценностите, в характера ако щете. От съдържателна гледна точка той посочи най-важните неща, които са не само приоритети на държавата, а ще бъдат лични приоритети на президента. Ще видим еднакъв стандарт към всяко управляващо мнозинство“, смята Маринов.

„Предполагам, че след като парламентът изпълни неотложните си ангажименти като приемането на бюджета, ще  пристъпи към конституционната реформа. Конституционната дискусия иска внимание и спокойствие, но най-важните акценти бяха очертани“, каза Маринов.

Според него основна посока в конституционната реформа трябва да бъде „даването на по-солидни конституционни гаранции за правата на държавата“.

„Без силно местно самоуправление няма действаща демокрация. В София могат да се променят много неща в посока достъпът на гражданите до властта и най-вече отчетността на властта“, каза председателят на Стратегическия съвет при президента.

„ГЕРБ дадоха още едно доказателство защо промяната трябва да продължи. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили“, коментира Маринов по повод излизането на депутатите на бившите управляващи от залата.

Що се отнася до отношенията между президента Радев и кабинета на Крили Петков, председателят на Стратегическия съвет при президента отбеляза, че трябва да се изчакат първите 100 дни от управлението на правителството.

„Не става въпрос на критична безпощадност, всеки бърка, тук става въпрос за начина на управление. Ако те започнат да правят старите грешки, няма да се мълчи, но има едно споделяне на ценности между президента, правителството и парламентарното мнозинство“, каза Маринов.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!