Хората със сърдечни проблеми да карат ски само в България и да използват единствено инфрачервена сауна. Това каза в предаването „Тази събота“ проф. Сотир Марчев.

„Ние, кардиолозите, не лекуваме нашите болни със залежаване. Искаме да обездвижваме хората с инфаркт и то само първите два дни. Обездвижваме и хората с остър миокардит. На всички останали обаче ние им препоръчваме движение. В този смисъл ските са нещо добро, което подобрява не само общото здраве на хората като цяло, но и на тези със сърдечносъдови проблеми“, обясни той.

В пандемията много пациенти питали проф. Марчев, какво да пият за да си подобрят имунитета. Той им казвал, че „добрият имунитет не се продава в аптеката – той се получава чрез добрия начин на живот“. Съветвал ги също така да се качват в планината, да се движат и да бъдат възможно най-активни.

„Това, което препоръчваме на сърдечно болните, е да се качват в планината до 2000-2500 метра надморска височина. Това практически са всички български ски курорти. В чуждите ски курорти, които са разположени на височина над 2500 метра, въздухът се разрежда и това създава проблеми при хората със сърдечни проблеми, хипертониците, пациентите с исхемична болест на сърцето и ритъмни нарушения“, каза още проф. Марчев.

От думите му стана ясно също така, че във високите планини хората със здравословни проблеми могат да получат внезапна сърдечна смърт. Причината за това е ниското налягане на кислорода. Децата, качени екстремно на някой висок връх, често правят белодробен оток, който изглежда като пневмония.

„Вятърът, който бие в лицето, обикновено води до спазъм на коронарните съдове в сърцето. Това е рефлекс“, отбеляза още специалистът. Той препоръча на хората със сърдечносъдови проблеми винаги да носят маска или прозрачен шлем, за да избегнат биещият в лицето вятър през зимата.

Много хора съчетават карането на ски с отдъхването в СПА център. Ползите от използването на класическа финландска сауна са много – от подобряване на настроението до подобряване на имунитета. Що се отнася до пациенти със сърдечни проблеми обаче, те трябва да използват инфрачервена сауна. Температурата в нея е около 55 градуса. Тази топлината разширява съдовете и подобрява сърдечната недостатъчност.

Проф. Марчев подчерта също така, че е препоръчително в сауната да се седи не повече от 10-15 мин. Сауната не е препоръчителна за хората с разширени вени, както и при тези с мигрена.

Вижте какви още съвети даде проф. Марчев във видеото.