Не сме спирали да оперираме и през най-кризисния период на карантината. Това каза проф. д-р Никола Владов завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, ВМА.

Не сме спрели да оперираме, със същите темпове се движим като миналата година, с 50 операции сме по-малко. Нашите пациенти са с тежки панкреатични и чернодробни заболявания, добави той. 

Той призна, че се изостава с трансплантациите, защото бяха спрени и поради ред други причини, които ще се обсъдят във вторник със здравния министър, обясни специалистът.

Според него здравната ни система се е справила много добре с по време на най-критичните моменти, свързани с коронавируса.

Проф. Владов обаче е притеснен от неглижирането от някои хора на носене на маски в обществени места. Той обясни, че заболяването протича тежко при някои хора и не бива да се пренебрегва съществуването му.

Снимка: bTV

Специалистът смята, че в работата е важна екипността, а не индивидуалните качества. Освен това е необходимо да се променят уменията през годините, като например лапароскопската хирургия, която много лекари отричат.

Според мен това е така е единствено и само от нежеланието да си променят уменията, обясни проф. Владов.

Той бе категоричен, че за него времето на великите хирурзи е отминало и е дошло времето на силните екипи. Това е и неговата запазена марка, да прави и ръководи подобен екип.