На юг цените на плажните принадлежности са плаващи, като най-ниската започва от 1,20 лв. за чадър и шезлонг. До какви висоти могат да стигнат още не е ясно, защото голяма част от новите наематели на плажове до последно правят изчисления.

Новото това лято е, че приложение ще помага на туристите предварително да си запазват чадър и шезлонг на плажа. Това ще сложи край на порочната практика за поставянет она хавлии върху шезлонга, докато туристите закусват или обядват.

Снимка: bTV

На плажа в Бургас например те ще са закотвени на 1,20 лв., което го прави един от най-евтините, заедно с този на „Нестинарка“, където шезлонг или чадър би трябвало да струват това лято по 0,36 лв.

Снимка: bTV

В курорта „Слънчев бряг“ сянката ще излиза около 10 лв., като още толкова ще се плаща и за шезлонг. В Поморие-Изток, както и централния плаж в Созопол, цената е по 7 лв., а в Крайморие туристите ще плащат съответно 7 лв. за шезлонг и 8 лв. за чадър.

На шофьорския плаж на Алепу (Дюни-Юг) ще е плаща по 6 лв. за чадър и 8 лв. за шезлонг. Концесионерът на плаж „Стамополу – Перла“ е определил цени по 6-10 лв. за сянка и място за излежаване под нея, в зависимост от определените зони.

„Както през изминалите няколко години, така и тази година цената продължава да бъде 1,20 лв. Въпреки високата инфлация нашите цени са вързани с договора, а ние го спазваме. Разбира се, че ще има зони, в които ще се използват по-хубави плажни принадлежности – там туристите ще могат да си доплащат за по-високото качество. Ще се опитаме да осигурим място за всеки под слънцето“, обясни концесионерът Симеон Цветков.

Цените в заведенията по плажната ивица обаче скачат. „В сравнение с лятото, цените са малко завишени, защото самият бар няма как да издържи тази голяма инфлация. Някои неща са качени с по 50 стотинки“, обяснява барманът Динко Пенчев.