Президентът Румен Радев откри паметна плоча на Апостола на свободата в село Брестовица. Той пристигна в родопското село Брестовица по повод годишнината от Съединението.

"135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци", отбеляза президентът. Зад тяхната дързост да предизвикат великите сили да изправят горда България, застана като стена целият български народ, добави Радев. Дейците на Съединението придадоха истински смисъл на мисълта на Левски, че трябват дела, а не думи, отбеляза още държавният глава. 

Държавният глава беше посрещнат от кмет на община Родопи, част, от която е Брестовица, заедно с десетки жители и гости на селото.

За първи път в Брестовица показаха възстановка от исторически събития – бягството на Левски от Сопот и укриването му във Влаковата къща, която сега е музей.

Голяма част от реквизита е автентичен и е на повече от столетие. На Ивайло Николов е поверена ролята на Левски. 

"Това е открит урок. Ще ми се да не изчезнат от учебниците по история и хората да не забравят никога че са българи", споделя той.