Мащабен ремонт на детското отделение в Силистра обедини усилията на ръководството на болницата, Фондация "За доброто" и много доброволци. А целта – детско отделение на наистина европейско ниво и с грижа за малките пациенти от най-различни възрасти.

Решението на ръководството на областната болница в Силистра да направи пълно обновление на педиатричното отделение е продиктувано от факта, че последният му ремонт е от преди 22 години.

„Абсолютно всичко е обновено, всеки квадратен сантиметър буквално, общо около 500 квадратни метра е цялата площ на отделението като от стенни облицовки, обшивки с медицински винил, тавани, чисто нови мебели, чисто нова ВиК система, пожарно известяване, парна инсталация“, обясни директорът на МБАЛ-Силистра д-р Васил Славов.

Няма нищо случайно в общата концепция на обновлението, както и в рисунките и избора на цветове, твърди дизайнерът на проекта.

„Не знам дали сте забелязали, че на проекта стаите са разделени по възрасти, съответно и рисунките са подчинени на това. Част от стаите са за по-малка възрастова група – от 3 до 4, другите са за юноши и няколко стаи за майки кърмачки“, добави архитектът и дизайнер на проекта Магдалена Славова.

Работата по проекта привлича и много доброволци от страната, както и местни. Една от тях е художничката от крайдунавския град Елена Маркарян.

„На драго сърце реших да се включа в тяхната инициатива, а така също и да покажа на моята дъщеричка. Включих заедно с моите деца, хубаво е, че и те помогнаха, за да може престоят на други дечица им по-хубав, по-цветен, по-приказен и по-бързо да оздравеят“, заяви тя.

„Най-ценното е, че успяхме заедно с ръководството на болницата и прекрасните жени от фондация "За доброто", с техния проект  "Светулка",  да създадем едни условия които отговарят на съвременните изисквания за лечение на децата“, каза завеждащият Детско отделение в болницата д-р Ирина Чумплиева.

На фона на хубавите новини от силистренското детско отделение все по-отчетливо се откроява проблемът с недостига на кадри.

„При нас основно търсим специализанти по детски болести, които да осигурят бъдещето на детското здравеопазване, надявам се много скоро да почне специализант, но имаме нужда от няколко“, заяви д-р Васил Славов.

Предвидено е откриването на изцяло преустроено и обновено детско отделение да бъде на 15 август.