Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е подал оставка като съветник на земеделския министър. Неговите мотиви са, че няма как да води протести срещу правителството и едновременно с това да бъде част от Министерството на земеделието. Решението за оставката му е било колективно.

Протестите на зърнопроизводителите се организират дни след решението на Народното събрание за отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

Мнозинството в парламента премахна забраната за внос на зърно от Украйна. Управляващите уверяват, че така ще поевтинеят продукти - сред които и олиото.

Ситуацията, в която се намираме, е доста неприятна. Имаме доста поставени проблеми на масата, които трябва да се решат“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите в оставка Илия Проданов.

Той коментира думите на премиера Николай Денков, че зърнопроизводителите са терористи, като заяви, че  се изместват фокуса само върху сектор „Зърнопроизводство“, а протестът е от целия сектор.

„Много е важно да се каже, че ние преди 15 дни сме входирали писмо до академик Денков с молба за среща точно на темата внос от Украйна на зърно, за да видим как може да се реши този проблем. До момента, докато взеха решението - ние покана за среща нямахме. Един единствен път имаме покана и тя дойде, след като решението за вноса беше прието в Народно събрание и след като обявихме протести и другото много важно е че това решение се взе в НС, не мина през земеделска комисия, нито беше обсъждано с бранша“, каза още Проданов.

„Проблемът с ниската суровина у нас не е нещо, което можем ние да диктуваме. Това са международни пазари, които определят цената в България. Забраната беше наложено от предишният земеделски министър и тя подведе земеделците, даде им надежди, че цената може да се повиши и през следващите месеци това да им помогне да реализират по-добре продукцията си“, коментира Георги Койнов - финансов директор на едно от най-големите предприятия за производство на олио.

Той добави и че цената на олиото в световните мащаби след началото на войната в Украйна пада надолу и у на също може да е така, но зависи от международните пазари.

Койнов заяви и че ако има забрана за внос на украинско зърно у нас, предприятията ни отново може да работят на намален капацитет или потенциално да преустановят работа.

„Което автоматично означава потенциално освобождаване на хора и затрудняване работата на една индустрия, която има носи изключително голяма добавена стойност за България“, добави той.

Според него махането на забраната е в полза на потребителите.

Утре браншът на зърнопроизводителите и целия сектор "Селско стопанство" излиза на протест в 10 часа на 46 точки в страната, каза Проданов.