„КЗП проверява от няколко дни дали търговците продават стоката и олиото си на предварително обявените цени. Нещата се случват, защото хората разбират, че ще има продажба на ниска цена и предприемат действия да си закупят в огромни количества олио. В последните няколко дни ние установяваме случаи, в които липсват количества олио в търговската мрежа. Засега поне от това, което сме получили, според търговците основната причина е, че спират доставките, регулярните доставки, които са били заявени предварително от техните контрагенти“. Това съобщи шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в „Тази неделя“.

„Ако има някакви съгласувани практики за това в момента при наличието на достатъчни количества и като производство, и като складови наличности, това трябва наистина да бъде разследвано и лицата, които си позволяват да създават изкуствено напрежение, да бъдат наказани“, категоричен е Маргаритов.

КЗП ще продължат да глобяват търговските обекти, които не продават стоката си на цената, на която са обещали да я продадат. КЗП събира факти и документи като изпълнение на договори и се открива това, което видели потребителите от вчера. В една подобна акция за олиото, която обаче била коректно проведена, но през миналата седмица в друга верига търговците обявили, че няма да продават стоката, обявена в рекламната брошура, защото не е налична, съобщи Маргаритов.

Председателят на КЗП потребителите трябва да запазят потребителско хладнокръвие.

„Ако вчера сте си купили 10 литра олио, ще го консумирате една година, но може да се развали, ако не го изконсумирате. На цената, на която са поели ангажимент търговците да продават промоционалната цена, не е било доставено“, каза Маргаритов.

Според него вече се наблюдава успокояване на пазара. Той лично е обиколил 5-6 магазина преди да гостува в bTV и видял, че има олио на цена, която била много по-ниска от тази предишните дни.

Вижте повече във видеото.