Със стотици чевермета и 4-дневна музикална програма започна празникът на чевермето в Златоград.
За да се получи златоградското чеверме, трябва агнетата да са от района, отбелязват майсторите. В Родопите агнетата се храня с над 60 вида билки, което е придава специален вкус на месото.
Друго важно условие е чевермето да бъде добре укрепено на кола. Печенето трябва да става на жарава, а не на буен огън – бавно и внимателно да се върти. Необходими са най-малко шест часа, за да бъде приготвено вкусно чеверме, категорични са местните хора.
Майсторите на чевермето от Златоград са наследили знанията и уменията си от прадедите си.
Хората са в Златоград още от снощи, когато са започнали да празнуват с паленето на буйни огньове от дъбови дървета, от които става най-добрата жарава за чеверме.