В първите минути от 9 юни при учение край Шабла самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, изчезва от радарите. Незабавно последва спасителна операция, бяха открити отломки от изтребителя и спасителната жилетка на пилота.

В следобедните часове на 10 юни Министерство на отбраната съобщи, че майор Терзиев е загинал при изпълнението на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия.

"Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот, през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето! Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те! Ще ми липсваш, но някой все пак трябва да гледа децата ни."

Така съпругата на майор Валентин Терзиев изпрати своя любим към небесата. За неговия последен полет.

Професионалният път на майор Терзиев преминава изцяло в 3-та авиационна база на Граф Игнатиево – най-голямата база на военновъздушните ни сили. До последно той е началник щаб на ескадрила. Притежава класна специалност "военен пилот – първи клас". 

Майор Валентин Терзиев работи повече от 15 години в най-голямата база на военновъздушните сили в Граф Игнатиево. От 2016 година лети на МиГ-29, преди това има опит и на МиГ-21, считан от летците за по-сложен за управление самолет. Има множество отличия. И в последния тренировъчен полет майора изпълнява задачите си по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Негови колеги го описват като опитен, методичен и последователен. За българския летец страдат и в родния му Асеновград.