Днес е последният ден на първата от две години насам среща на върха на лидерите на клуба на най-богатите страни в света Г-7. Въпреки че се очакваше основните акценти на срещата да бъдат мерките, които да не допуснат повторение на световната криза, причинена от COVID-19, вчерашният ден поднесе изненади.

Събота завърши с в неформална обстановка на барбекю на плажа, но както се пошегува един анализатор тук, още в ранните следобедни часове градусите на срещата се нажежиха и въглените запариха под краката на британския премиер. На една от двустранните срещи между Борис Джонсън и германския канцлер Ангела Меркел беше обсъдена дестабилизиращата дейност на Китай и Русия. Москва твърдо и последователно отхвърля твърденията на западните лидери, че нейната дейност е агресивна.

Bъпpeĸи чe Бpeĸзит нe бeшe чacт oт oфициaлния днeвeн peд нa cpeщaтa нa въpxa, въпpocът бeшe пoвдигнaт нa cpeщитe мeждy Джoнcън и лидepитe нa ЕС. Френският президент Еманюел Макрон в прав текст е заявил, че Великобритания трябва да поддържа споразумението за Брекзит, което е подписала.

Проблемът довел до напрежеие на срещата е, че ЕС иcĸa дa зaщити cвoитe пaзapи, нo eфeĸтивнa гpaницa в Иpлaндcĸo мope, cъздaдeнa oт Ceвepнoиpлaндcĸия пpoтoĸoл, oтpязвa бpитaнcĸaтa пpoвинция oт ocтaнaлaтa чacт нa Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo.

Американски представители обявиха план, чиято цел е да се осигурят около 40 трилиона долара, за да може бедните и развиващите се страни да настигнат богатите в областта на инфраструктурата.

Очаква се проектът да помогне на страни в Латинска Америка, Африка или Азия, да се възстановят след пандемията от COVID-19, като се фокусира върху климата, здравеопазването, цифровизацията и борбата за неравенството. Има изгледи инициативата да бъде включена днес  в заключителното комюнике на лидерите от Г-7 като алтернатива на китайската инициатива "Един пояс, един път", възлизаща на трилиони долари.

Последните две сесии от срещата днес ще бъдат за отвореното общество и климатичните промени. Специално обръщение към световните лидери ще отправи сър Дейвид Атънбъро, който се превърна в един от най-влиятелните гласове за защита на природата.

След 16 ч. се очаква и специална пресконференция на Борис Джонсън.

Световните медии следят и друга новина - предстоящата в Уиндзор среща на кралица Елизабет II с американския президент Джо Байдън и неговата съпруга.