Срещите на Г-7, 7-те най-развити икономики в света, не са това, което бяха. Британският премиер Борис Джонсън посрещна лидерите на Г 7 на плажа под облачното английско небе, а първата дама на САЩ Джил Байдън дори възкликна: "Чувствам се като на сватба!".

При откриването на срещата Борис Джонсън каза, че се надява тя да даде изключителен повод великите сили да извлекат поука от пандемията с цел по-добро възстановяване.

Срещата е в Югозападна Англия. Отношенията с Москва, атаките на руските хакери срещу Запада, климатът и пандемията са в центъра на започнали форум.

На втория ден от срещата си във Великобритания държавните ръководители от Г-7 обсъждат декларация, в която обещават да работят заедно за предотвратяване на нови опустошителни пандемии. В дискусията за общия план срещу пандемиите и за изработването на декларацията са поканени и лидерите на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка.

Предложенията включват мерки за намаляване с поне 100 дни на времето, необходимо за разработване на ваксини срещу нови заболявания, включително лицензиране, реформиране и укрепване на Световната здравна организация.

Британската кралица Елизабет II даде снощи официален прием за лидерите в ботаническата градина Еден в Корнуол, където отново беше подчертано значението на друга тема на срещата - климатичните промени.

Лидерите се споразумяха за стимули заради пандемията от коронавируса и декларираха нуждата да бъдат предприети действия за намаляването на безработицата, като предлагане на обучения за придобиване на нови умения и подкрепа за младите хора.

Днес в Уиндзор със специален церемониал ще бъде отбелязан вторият за годината, така наречен официален рожден ден на Кралица Елизабет II. A утре, след края на срещата на Г-7 Джо Байдън, придружаван от съпругата си Джил, ще посети замъка и ще стане 13-ият президент на Съединените щати с лична среща с 95-годишната кралица.