"Бежанците питат какво ще се случи с тях след 31 май. Но те няма да бъдат оставени на улиците, а ще се преместят в други почивни станции в началото на летния сезон в България. Вярвам в положителното развитие на проблема", каза пред bTV украинският посланик у нас н. пр. Виталий Москаленко. 

До края на май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите, в които са сега. 

Според Москаленко е много важно помощта в това отношение да не спира. Той коментира и писмото, станало популярно като писмо от Зеленски и обясни, че е писано лично от него. 

"Писмото, което изпратих до парламента, бе мое лично писмо. То бе предизвикано от необходимостта да бъдат имплементирани договореностите по време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Украйна и споразуменията, постигнати с президента Зеленски. Реших да привлека вниманието на българския парламент, за да бъдат имплементирани всички тези договорености, между които ремонт на украинска военна техника в български предприятия", каза той. 

Според него е много важно да се помогне с износа на зърно от Украйна, което е блокирано заради повредената инфраструктура и завзетите от Русия пристанища. 

Москаленко обясни и че има много голяма нужда от хуманитарна помощ, лекарства и дрехи. 

Той засегна и темата за военнотехническата помощ от България за Украйна и заяви, че колкото и да е трудно, е важно да се намери начин да се ремонтира украинска военна техника у нас. 

"По време на война, ние сме длъжни да намерим решение на проблемите, за да спрат зверствата от руската страна", каза той. 

Украинският посланик сравни нацистката окупация в Мариупол с войната днес и заяви, че някога там са убити 10 000 цивилни, а при руското нахлуване - 20 000. 

Вижте целия разговор във видеото.