В България днес можем да говорим тенденция в избора на каскети, не само защото главният прокурор Иван Гешев задава тон в модата, но и защото наистина е модерно. Георги Сардарев е майстор на мъжки шапки от 4 години, но в шапкарския бизнес е с майка си повече от 15 години. Той разказва за пътя на каскета до наши дни и до нашите ширини.

„Каскетът всъщност се е появил независимо в Италия, Англия, Франция. Било е шапка с козирка, след това е станала мека шапка. Края на 19 и началото на 20 в.. е станал шапката на пролетариата, на работниците във заводите по време на индустриалната революция. Известна като пролетарска шапка, след това по време на Великата октомврийска революция, Ленин е известен със своя каскет, който  размахва. От другата страна, на Запад той добива и малко по-така мафиотски контекст, защото се използва от Ирландската мафия. Това е някакъв почерк, но там вече са различни кройките, различни видове каскети има. Както и в Сицилия, там си има сицилиано каскет, който е много типичен“, разказва Георги Сардарев.

Според него каскетът на главния прокурор е неправилно съчетан с останалото облекло.

„Този стил на обличане и този каскет дават един ашлашки вид на човека, който ги носи, т.е малко хулигански“, коментира той.

„Бих му препоръчал да смени модела на каскет, не отива този на лицето му. След това да смени стила на обличане, защото някак си не върви на положението да се облича по този начин и от друга страна му препоръчвам филцова шапка, ако държи на шапката“, посочи още Георги Сардарев.

Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност в България шапките са популярен аксесоар за политиците, но от миналото.

Всичко свършва на 9 септември, когато шапката е обявена за емблема на буржоазията и всички шапкари се скриват, защото са преследвани.

Когато на посещение в България обаче идва Хрушчов, той е с шапка и тогава става модерно, изведнъж модата се връща, коментира още Георги Сардарев.