Не искахме да легитимираме завладяването на Столичния общински съвет (СОС), затова напуснахме. Това заяви в предаването „Тази неделя“ общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“.

Заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък продължи близо 13 часа. За да бъдат избрани зам.-председатели на СОС, както и съставите на комисиите, съветниците удължиха дебатите си. Час преди края на заседанието обаче от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една.

„Георги Георгиев знае, че в СОС има адаптер, който автоматично гаси осветлението в 21 часа през зимата и в 22 часа през лятото, защото има оплаквания от съседите, че лампите им блестят и им пречат. ГЕРБ използват нещо толкова елементарно, за да сипят лъжи и манипулации в ефир", каза Борис Бонев по повод изключеното осветление по време на заседанието.

Според него през последните дни „Георги Георгиев, Антон Хекимян и други верни войни на ГЕРБ обикалят телевизионните студиа и сипят лъжи в ефир“, че осветлението се изключва, защото ПП-ДБ-СС са искали „нещата да се случват на тъмно“.

„Напуснахме заседанието, защото нямаше смисъл след всички опити за нормализиране на целия процес по избора на комисиите да останем и да легитимираме завладяването на СОС от ГЕРБ. защото точно това се случи в четвъртък. Няма как с 23-ма от общо 61 общински съветници да управляваме. Управлението е свързано с мнозинството. В четвъртък си пролича кой е мнозинството“, добави Бонев.

Общинският съветник от „Спаси София“ смята, че трябва да се търси отговорност от тези, които „си прокараха политиката за комисиите“ – ГЕРБ, БСП, „Синя София“ и отцепниците от „Възраждане“.

„Те всички успяха да се обединят без никакви проблеми. Това означава, че тяхната сглобка е на база финансов-икономически стимул. Двете най-важни комисии бяха дадени на ГЕРБ, това им го осигуриха всички останали партии, посочи още общиснкият съветник от ПП-ДБ-СС“, каза още той. 

По думите му Георги Георгиев не е участвал в преговорите за председатели на комисии.

„Предложих председателите на комисии да не се избират в четвъртък. Ако три месеца не сме успели да се разберем за председател, за ден да успеем да се разберем за комисии е малко вероятно. Всички останали казаха, че днес трябва да се действа“, каза Бонев.

„Ние се съгласихме БСП да имат председател на Комисията по здравеопазване и транспорт. А ГЕРБ да вземат комисиите по икономика и образование. Ние давахме на БСП това, което така или иначе получиха, защо те избраха ГЕРБ. Всяка една среща, която имахме с БСП те започваха с „искаме ревизия на управлението на ГЕРБ“, допълни той. 

„Стана ясно, че след преброяването на флашките за Васил Теризев има повече гласове от отчетените. Ние не се притесняваме от нови изброи. Притеснява ни, че представители на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов казва, че съдът ще вземе решение за нови избори. Това е странно, защото би следвало съдът да е независим“, коментира още Бонев.