Кралица Елизабет II е уникален дипломат, а железните правила, които унаследява и следва, показват каква защитна броня има около кралското семейство. Това каза след смъртта на кралицата дипломатът ни Елена Поптодорова.

Тя води цялата фамилия с основната максима – не се оплаквай и не се обяснявай и спазва този принцип желязно. А именно да не се влиза в бита и конюнктурата, обясни тя.

Кралица Елизабет II почина в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на британския трон. Погребението ѝ ще се състои след малко повече от седмица.

Поптодорова комнетира и крал Чарлз III.

„Той е много добър човек, очевидно човек мек в хубавия смисъл на думата. Има огромна разлика дали тази мекост ще може да се мобилизират да се дисциплинира, така че той наистина да продължи пътя на кралицата. Според мен това е висше изпитание и поради факта, че все пак той на 73 години поема короната. Ще е тежка мисия. Няма толкова възрастен нововъведен крал на Великобритания като него. Той няма чак толкова време да развива тотално собствена лична линия“, обясни тя.

Издателят и преводач Боряна Джанабетска поясни, че Елизабет II е невероятен монарх, който до последен дъх изпълнява задълженията си.

Тя прие дни преди да почине последния си премие – 15 подред, което показва колко е бил достоен и пълноценен животът й, добави Джанабетска.