Защо в парламента надделяват емоциите, а не разума? До какво ще доведе размяната на груби реплики между политическите лидери? Тези въпроси обсъждаха в студиото на „Тази събота“ политолозите Димитър Ганев и Любомир Стефанов.

„За съжаление това е поредното сваляне на политическото ниво. Ако приемем, че нивото леко се беше повдигнало, то през последните дни то беше натикано на кота -2, защото емоциите очевидно надделяват. Дълго време те не са си говорили. Хипервентилирани са и търсят начин да освободят напрежението“, обясни Любомир Стефанов.

Той смята, че основните политически партии в парламента са провели преговорите по предложения от „Продължаваме промяната“ документ (т.нар. меморандум) отзад напред.

„Ако искаш да обсъдиш нещо с партньорите си, първо им се обаждаш, след това влизате в един процес на опознаване на този документ, на анализ и на разбиране. Едва по-късно си казвате, каквото искате, през медиите – ако има някакво разминаване в мненията и за да се постигне някакъв натиск“, поясни Стефанов.

„Прословутото турско кафе се появи в медиите и по време на срещата на бойко Борисов с Лютфи Местан в Кърджали. Тогава те изпиха турското помирително кафе. Когато сега чух за „мазното турско кафе“ си припомних, че това е мотив, който се появява за втори път в българската политическа история“, коментира от своя страна Димитър Ганев. 

Според него тук въпросът е дали тези конфликтни ситуации и противоречия ще доведат до някакви реални последици – например до разглобяването на т.нар. сглобка. Той е категоричен, че към днешна дата нито една политическа партия няма изгода от провеждането на предсрочни парламентарни избори.