Най-голямата спортна новина тази седмица, която ни интересува от гледна точка на географско положение, а може би и от историческо - Северна Македония се класира за европейското първенство по футбол. За първи път след получаването на независимостта си през 1991 година, македонците ще играят на шампионат на Стария континент, а подвигът им донесе изключителна радост на цялата нация. 

Снимка: Facebook

В столицата Скопие и в по-големите градове - Велес, Битоля, Кавадарци, Куманово, Охрид, Прилеп, Тетово, Щип, привържениците решиха да отпразнуват успеха по улиците, качени в своите автомобили или просто пеша. 

Големи празненства имаше и в Суботица - родния град на звездата на македонците и голмайстор от мача с Грузия Горан Пандев.

Снимка: Facebook

Самите футболисти стъпиха на родна земя в ранните часове на 13 ноември. Те кацнаха в Прищина, тъй като над Скопие се стелеше гъста мъгла. До столицата пристигнаха с автобус, а там ги чакаше министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, за да им благодари и да им съобщи, че всеки от тях ще получи по 10 000 евро като премия за класирането.

А какви са останалите акценти в спорта за изминалата седмица, вижте във видеото.