Експерти предупреждават, че паралелно на военните действия в Украйна,Владимир Путин замисля мащабна кибервойна срещу Запада с атаки, които могат да прекъснат телевизиите, интернет, мобилните телефони и онлайн банкирането.

Подготвена ли е България за такъв сценарий?

Миналият България за 1 такъв доста апокалиптичен сценарий. В следващите минути ще разговарям с министъра на електронното управление божидар божанов, който оглавява напомня ми и съвета по киберсигурност към министерския съвет. А добро утро, господин министър, здравейте. Добро утро подготвена ли е наистина България за кибератаки срещу сайтове на държавните институции и системи като телекомуникационната, здравната, енергийната?

„В момента увеличаваме капацитета за защита. За съжаление в последните години не беше правено много в тази посока. В момента започнахме от сравнително ниска точка. Бързо успяхме да покрием доста територия. Така че към момента имаме например защита от атаки, тип отказ от услуга. Известно време, проверяваме и всякакви други типове уязвимости, които могат да бъдат използвани от руски хакери, така че напредваме към все по-добра и по-добра защита“ каза пред bTV министърът на електронното управление Божидар Божанов.

По думите му през последните дни не е имало някакви по специфични кибератаки от стандартния фон киберактивност.

Гледайте цялото интервю във видеото!