Ученик на Бешков, приятел на Радичков, оценен като жив класик на българското изкуство…През последните дни битието на Галилей Симеонов стана обект на огромен интерес. Всичко започна от твърдения, че живее в нищета и голяма част от картините му са изчезнали.

Снимка: btvnovinite.bg

Любомир Мечков – главен уредник художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана, обясни в предаването „Тази събота“, че в галерията се съхраняват 78 творби на Галилей Симеонов, едната е живопис.

Снимка: btvnovinite.bg

"Първата откупка на професора е от 1947 г., а последната от 2008 г. Основният фонд от неговите творби се формира през 70-те години, когато постъпват около 30 произведения", обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1997 г., след инвентаризация в галерията, са намерени още творби в една папка и са заведени по закон, тъй като са стояли с години непотърсени от автора, каза още Любомир Мечков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той заяви, че всички произведения от Галилей Симеонов са в наличност и се съхраняват в галерията. 

Професор Галилей Симеонов, по паспорт Никола Цветин, живее в къщата си в село Гаврил Геново сред все така грижливо поддържания си безпорядък и все така с гъските си. 

Снимка: btvnovinite.bg

От близо месец домът му се ремонтира по инициатива и със средства на Община Георги Дамяново, ще бъде осигурена и техника с помощ от дарители.

Снимка: btvnovinite.bg

Включен е и в програма за осигуряване на топла храна.  

Вижте още във видеото