Пловдив е първият български град, който става Европейска столица на културата. На 30-метровата кула-сцена тази вечер ще се състои откриващият спектакъл „Ние сме всички цветове”.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакват се между 30 и 40 хиляди души.

В откриването ще участват Валя Балканска, Теодосий Спасов, квартет „Интро”, които ще свирят на лазерни арфи, танцьорите от ансамбъл „Тракия”, 200 кукери, гайдари и др.

Спектакълът е с вход свободен. Ще има 23 контролно-пропускателни пункта, на които полицията ще следи за хора с обемни багажи и такива във видимо нетрезво състояние.

Снимка: btvnovinite.bg

Кулата е създадена специално за откриващия спектакъл и на нейните 6 нива ще бъдат разположени изпълнителите, които ще участват в събитието, разказа изпълнителният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019” – Кирил Велчев.

Планирани са и серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града.

Kултурната програма започна още в петък с генерална репетиция на 30-метровата кула и арт събития на 10 места в глада.  Участниците в програмата репетираха на минусови температури, но не загубиха ентусиазъм. 

Огромната сцена на 6 нива е обслужвана от десетки доброволци, които напълно безплатно влагат енергията си за осъществяването на проекта. 

В тютюневите складове е подредена експозиция, която проследява историята на тютюна и мястото му в пловдивската история. Изложбата разказва живота на бежанците от Беломорието.

Етнографският музей посреща гостите си с изложбата "Песента на дървото", а в  Балабановата къща са подредени платна, които проследяват развитието на облеклото през вековете и идентичността на българката.

Кулминация на церемонията днес ще бъде космическият глас на Валя Балканска.

„Всички пловдивчани да се радват, че имат едно такова голямо събитие. Без тръпка не може”, категорична е певицата.  

Откриващият спектакъл "Ние сме всички цветове" ще започне в 19 ч. Гледайте на живо на btvnovinite.bg.