Последни новини

Росен Желязков за протестите: Подкрепям тези хора, но ние нямаме право да абдикираме

Росен Желязков за протестите: Подкрепям тези хора, но ние нямаме право да абдикираме

Надценки до 91%: КЗК сигнализира за тежки деформации на пазара на млечни продукти

Надценки до 91%: КЗК сигнализира за тежки деформации на пазара на млечни продукти

Над 300 млади таланти и повече от 100 бизнес лидери се включват в инициативата за задържане на младите в България - GrowthCon360

Сърбия не получи лиценз за националната си петролна компания

Асен Василев: Ако правителството не подаде оставка, внасяме вот на недоверие

След положителна оценка - България получава още 1,47 млрд. евро от Плана за възстановяване

„Ще те убия, ако не ми припишеш апартамента!‘‘: Син към майка си

36-годишен мъж загина, след като беше поразен от волтова дъга в локомотивно депо

След протестите: Цялата опозиция вече говори за предсрочни избори, управляващите партии не са казали нито дума

Как осъмна София след снощните размирици (ВИДЕО)

Пиеш, без да се напиваш: Български учени създадоха безалкохолно узо

В него има пет вида екстракти – сред които от мастиково дърво и прополис, които имат добре познати лечебни свойства

Цветелина Петрунова Цветелина Петрунова

Публикувано в  08:16 ч. 30.11.2024 г.

Морска храна и незабравими залези с чаша мечтана анасонова напитка – но без главоболите, дори и след няколко чаши. От години учените от Институт по криобиология и хранителни технологии разработват безалкохолни алкохоли.

А български учени създадоха безалкохолно узо - превърщайки любима лятна напитка в по-добра и по-полезна нейна версия.

„Първоначално този продукт беше разработен като капки за храносмилателната система и тази година решихме да си направим експеримент и да го превърнем в напитка. Така капките се превърнаха в узо“, казва ръководителят на проекта д-р Николай Солаков.

В него има пет вида екстракти – сред които от мастиково дърво и прополис. А всички те имат добре познати лечебни свойства.

Снимка: bTV

 „Поставяме капките в чашката, после добавяме вода и получаваме т.нар. „узо ефекет“. Накрая слагаме леда. Смея да твърдя, че се постига вкуса на най-високия клас узо напитки в Гърция“, обяснява още д-р Солаков.

Оказва се, че в ресторантите на Франция и Испания все по-често се консумира и безалкохолно вино. Което, според сомелиери, не отстъпва по вкус на едни от най-ароматните ни познати сортове.

Снимка: bTV

„Ние работим при ниски температури и при този вид обработка са запазени всички вкусови качества и характеристики на целия букет на виното“, уточнява д-р Солаков.

А безалкохолна ракия се продава на коледните базари в Румъния, Австрия и Германия.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK