Само след 2 седмици голямата българска певица Верка Сидерова ще навърши 95 години. В очакване на столетието, тя зарадва почитателите си с емоционално интервю за bTV.

Снимка: bTV

От медния ѝ глас житните класове сред необятните добруджански полета забавят своя танц. Тя е Верка Сидерова - златният глас на Добруджа и ансамбъл "Филип Кутев".

Снимка: bTV

Ражда се в Добрич през 1926. Обучението в класическата гимназия в града ѝ дава знанията по латински, италиански и английски. За музиката я открива патриархът на ансамбловото пеене - Филип Кутев, през 50-сте, главен художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни песни и танци.

Нейната "Лале ли си, зюмбюл ли си"обикаля целия свят. Надвиква дори Ниагарския водопад. В скромния си столичен дом пази най-големите отличия "Нестинарка", орден "Кирил и Методий", орден "Стара планина" докато очаква да навърши своето столетие.

Снимка: bTV

„Tempora mutantur, nos et mutamur in illis“ е философията на голямата певица - времената се менят и ние се меним с тях.

Певицата има златно медальонче във формата на сърце, в което носи най-любимите си неща – снимка на дъщеря си и малко пръст от гроба на майка си. Освен че пръста ѝ напомня за майката, която ѝ е дала много, но и е от Добруджа – мястото, на което сърцето ѝ винаги ще бъде.

Верка Сидерова обаче не винаги е мечтала да стане певица. Като по-млада е искала да стане лекар, за да помага на хората. Повече за това може да прочетете на сайта LadyZone.bg:

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!