„Войната, която Путин започна, поставят цяла Европа в риск. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Не трябва да забравяме, че в тази сложна ситуация никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с нашите съюзници в НАТО. Ние сме НАТО“, заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след срещата си с американския министър на отбраната Лойд Остин.

„Реално искам да благодаря на САЩ, че първи отговориха на нашите искания към съюзниците в НАТО за подсилване на бойната група, в която сме водеща страна. Те се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“. Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група. Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО в Европа и ще предложим нейният командир да е българин“, каза премиерът.

„Искам ясно да заявя, че ситуацията, в която се намираме, след като Русия започна тази война., българското правителство има ясна задача да усили нашата защита. Всъщност българското общество може да бъде спокойно, именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно“, посочи министър-председателят.

Петков беше категоричен, че с Лойд Остин не е било обсъждано изпращането на оръжие и военна помощ в Украйна, а само укрепването на източния фланг на Алианса.

Премиерът отбеляза, че изпращането на оръжие и военна помощ в Украйна може да стане само след гласуване в парламента.

В отговор на въпрос от американски журналист българският премиер отбеляза, че България изпраща хуманитарна помощ за Украйна, за което е получил благодарност от президента Зеленски, който е отбелязал в телефонен разговор, че украинските военни са много по-спокойни на фронтовата линия, след като знаят, че техните близки са в безопасност, включително и тези, получили убежище у нас.

„Сред други теми, които обсъдихме (с Лойд Остин)  е военната мобилност. От Средиземно море - да свържем Александруполис с Бургас, Варна и Констанца с път, влакова линия и енергийна инфраструктура. Защото логистиката е също толкова важна, колкото и военната техника, за да имаме наистина работеща отбрана по източния фланг. Борбата с корупцията е също обща задача. Тя влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по източния фланг, така че там също имаме много обща работа“, каза Петков.

Българският премиер изрази своята тревога от възможна дестабилизация на Молдова заради военния конфликт, а Лойд Остин сподели последни сведения за ситуацията на фронтовата линия в Украйна, където по последни данни напредъкът на руските сили към Киев е спрян.

  • ООН: Стрелбата по АЕЦ „Запорожие“ е самоубийствена
  • Словакия обмисля да даде на Украйна изтребители МиГ-29
  • Британското разузнаване: Войната в Украйна навлиза в нова фаза
  • "Парченца от вкъщи": Какво взимат бягащите от войната в Украйна със себе си?
  • Ситуацията в Запорожката АЕЦ: Каква е заплахата?
  • Корабът „Рожен“ отплава от украинското пристанище Черноморск
  • МАAЕ: АЕЦ "Запорожие" е напълно извън контрол
  • Зеленски определи поведението на Герхард Шрьодер като "отвратително"
  • Украйна си върна 53 населени места
  • Съд в Русия: Украинският полк "Азов" е терористична групировка