В неделя гласувахме и при малко над 50% избирателна активност подредихме 45-я парламент така: ГЕРБ са първа политическа сила с 75 депутати, втори са "Има такъв народ" с 51 депутати, трета е БСП с 43 народни избраници, следват ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри вън!" – 14 депутати. Възможно ли е съставянето на кабинет в рамките на новия парламент или вървим към нови избори? Трудните коалиции в българската политика в „Тази сутрин“ коментираха журналистът Петко Георгиев и Мирослав Севлиевски, който беше министър на енергетиката в кабинета Сакскобурготски.

„Всички очакваха, че ще се образува опашка от желаещи да направят правителство в Банкя, но това не се случи. ГЕРБ са първа парламентарна сила, но не смятам, че в новия парламент едва ли има някой, който иска да направи правителство с тях. Правилно лидерите на партиите, особено Слави Трифонов, на когото вотът възлага големи надежди, са в изчаквателни позиции, за да видят как се оформя съотношението на силите и да вземат своето решение. Прекалено е спекулативно да кажем дали ще имаме правителство, но факт е, че имаме напълно различна политическа среда, в която ГЕРБ се превърна в токсични партньор, с когото никой не иска да си играе“, смята Петко Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпросът е дали Слави Трифонов иска да бъде лидер или мажоретка. Политик без думи е като „Шоуто на Слави без звук“. Трябва да покаже дали може да носи отговорност, веднъж към неговото поколение и веднъж към хората, които са гласували за него. Не смятам, че те са глупави, а че искат промяна. Иска ли от звезда да стане политик и от политик да стане държавник“, заяви Севлиевски.

Според Петков „Има такъв народ“ няма да сформира правителство, защото ще се окаже „заложник на гласовете на ГЕРБ и ДПС“, а цялата има програма е пълна с неща като съдебна реформа и електронно гласуване, които тези две партии не искат да позволят“.

Трифонов и Борисов са приятели, познават се добре и всички са свикнали с техния изказ, заяви Севлиевски по повод предложението на Бойко Борисов да даде 10 депутати на Слави Трифонов, за да сформира правителство.

Вижте целия разговор във видеото.