В неделя гласувахме и при малко над 50% избирателна активност подредихме 45-я парламент така: ГЕРБ са първа политическа сила с 75 депутати, втори са "Има такъв народ" с 51 депутати, трета е БСП с 43 народни избраници, следват ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри вън!" – 14 депутати. Възможно ли е съставянето на кабинет в рамките на новия парламент или вървим към нови избори? Трудните коалиции в българската политика в „Тази сутрин“ коментираха журналистът Петко Георгиев и Мирослав Севлиевски, който беше министър на енергетиката в кабинета Сакскобурготски.

„Всички очакваха, че ще се образува опашка от желаещи да направят правителство в Банкя, но това не се случи. ГЕРБ са първа парламентарна сила, но не смятам, че в новия парламент едва ли има някой, който иска да направи правителство с тях. Правилно лидерите на партиите, особено Слави Трифонов, на когото вотът възлага големи надежди, са в изчаквателни позиции, за да видят как се оформя съотношението на силите и да вземат своето решение. Прекалено е спекулативно да кажем дали ще имаме правителство, но факт е, че имаме напълно различна политическа среда, в която ГЕРБ се превърна в токсични партньор, с когото никой не иска да си играе“, смята Петко Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпросът е дали Слави Трифонов иска да бъде лидер или мажоретка. Политик без думи е като „Шоуто на Слави без звук“. Трябва да покаже дали може да носи отговорност, веднъж към неговото поколение и веднъж към хората, които са гласували за него. Не смятам, че те са глупави, а че искат промяна. Иска ли от звезда да стане политик и от политик да стане държавник“, заяви Севлиевски.

Според Петков „Има такъв народ“ няма да сформира правителство, защото ще се окаже „заложник на гласовете на ГЕРБ и ДПС“, а цялата има програма е пълна с неща като съдебна реформа и електронно гласуване, които тези две партии не искат да позволят“.

Трифонов и Борисов са приятели, познават се добре и всички са свикнали с техния изказ, заяви Севлиевски по повод предложението на Бойко Борисов да даде 10 депутати на Слави Трифонов, за да сформира правителство.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!