„Не се съмнявам, че наше оръжие отива в Украйна. Това не е грешна стъпка, тя има и пазарен елемент, който се вписва в нашите ангажименти и в съюзите, в които членуваме“, каза бизнесменът Петър Манджуков в „Тази неделя“.

„Липсата на самочувствие и решимост на нашето правителство попречи да се вземе официално решение за подкрепа за Украйна. Щеше да е много по-добре ако можеше официално да се предоставя въоръжение на Украйна като подкрепа от България като страна членка на НАТО и ЕС“, смята Манджуков.

Той коментира и заплахите от страна на БСП, че ще напуснат коалицията, ако това се случи. „При Корнелия Нинова вероятно ангажимента към избирателите е защото те имат един сантимент към съветския съюз. Не трябва да забравяме обаче, че Украйна и Русия са наследници на Съветския съюз. Нинова би могла да намери смелост и да подкрепи това, което смятам, че народното събрание ще приеме като решение“, каза Манджуков.

„Призоваването за дарения за оръжие се прави когато даден народ е застрашен пряко и той се мобилизира. Тогава всички дават всичко от себе си да запазят отечеството и родината, но когато става въпрос за друг народ е различно“, смята бизнесменът.

Той разкри, че е пряко засегнат от войната в Украйна, тъй като негова малка рафинерия е била ударена от руска ракета. „Там има резервоари и е близо до пристанището, вероятно руското военно командване е смятало, че има складирани горива и заради това е била атакувана. Няма жертви“, каза Манджуков.

Бизнесменът критикува и посещението на българската делегация в Киев. „Държавата има страшно много структури и институции, които да подготвят такова посещение. Има и други българи, които работят дълго време с тая държава и вероятно имат нарушени преки интереси от отношенията с Русия. Тези неща явно не достигат до височайшата особа на нашия премиер“, каза Манджуков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!