„Русия е говорила синхронно и с Гърция за прелитането на самолета на Сергей Лавров и делегацията му за участието в срещата на ОССЕ в Скопие. Имали са вариант за заобикаляне. България не може да каже това нещо, Гърция също – това е дипломация“.

Това каза в предаването „Тази събота и неделя“ журналистът от „Дневник“ Петър Карабоев.

„Оказа се, че това е провокация. Измислена е. Нарочно направена от руснаците, за да се провери коя от двете страни ще играе по-твърдо. България игра по-твърдо, защото на борда бе друг санкциониран човек – говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, изключително безцеремонно говореща за България. По санкциите на ЕС нищо не сме нарушили, можеше да бъде пропуснат самолетът на Лавров, но както каза външният министър Мария Габриел – ние контролираме кой е на борда на този самолет. Все едно пускаме афганистански самолет, на който е Осама бин Ладен – това не става така. Руснаците минаха през Гърция, направиха си пропагандата“, обясни той.

Израел и „Хамас“

„Нямаше примирие между „Хамас“ и Израел. Примирието е, когато две страни се договорят помежду си като стъпка за по-продължително прекратяване на огъня и водещо към мир и мирни преговори. Израелският премиер го нарече „тактическа пауза“, за да бъдат освободени заложници, да си починат войниците и да бъдат превъоръжени. Не е имало идея войната да спира“, коментира Карабоев.

 „Никой не знае докога ще продължи. Израел не обича да говори за дългосрочно или средносрочно бъдеще. Военните специалисти биха казали – поне още два месеца“, уточни той.

„Данните за жертвите в палестинския анклав идват от Министерството на здравеопазването, което се контролира от „Хамас“. Трябва с прилична доза съмнения да се приемат тези данни, но става дума за хиляди жертви. Джо Байдън говори на своите избиратели, които не искат войната да се превърне в касапница“, добави журналистът.

„Президентът на Франция се опитва да се позиционира като геостратегически играч, но това не е така. Европейските държави отдавна нямат това влияние в региона, което имат единствено САЩ. Американците са единствените, които обикалят, говорят с държавите от Залива, с Израел, с Египет, с Катар. Европейският съюз не е фактор. Голямата грешка беше, че „Хамас“ предизвика израелската армия. Когато я предизвикаш, идват наред генералите, които имат задачи и не се съобразяват докрай с жертвите. Тяхната основна задача е собственото население и собствените войници“, подчерта Карабоев.

„Израелското обществено е сплотено затова, че трябва да се реши въпросът в Газа на всяка цена. Унищожено беше доверието между Израел и палестинците след началото на новото хилядолетие. След втората интифада (вълна от насилие – бел. ред.) беше предложена много ясна формула за появата на втора държава. Имаше и още един опит през 2008 година и те отказаха. Тогава рухна всичко. В Израел дойде на власт десницата, а левицата изчезна. Тя има само четирима депутати. Израел е едно общество, което смята, че е застрашено съществуването на държавата“, посочи журналистът.