Най-старото певческо дружество в страната "Ангел Букорещлиев" в Пловдив организира благотворителен концерт, за да събере пари за ремонт на сградата си.

При какви условия репетира певческото дружество, което е на повече от 120 години и е най-старото в България. То е основано на 4 март 1896 г. Сградата се намира на едно от тепетата в града.

По време на репетициите си хористите са облечени с якета, шапки и ръкавици.

 „В студа се репетира с много любов и отдаденост. Ревностно пазим историята, която ни е завещана от културните дейци от Освобождението днес. Стараем се да поддържаме имиджа на певческото дружество и да попляризираме и разпространяваме българската хорова музика“, коментира пред bTV диригентът Илиан Тиганев.

 Поставен в залата термометър обаче показва температура малко над нула градуса. В помещението има поставени климатици, но им липсват външните тела, а без тях няма как сградата да бъде отоплена.

Прозорците са облепени с тиксо, за да спре порива на ветровете.

„Последната ни надежда беше калорифер, който като го включихме, буквално изгърмя“, казва Илиан Тиганев.

Концертът, който организират от певческото дружество, е за закупуване на отоплителни тела, инсталацията трябва също да бъде подменена.

„Когато дойдох преди близо 20 години, сградата беше в по-добро състояние. През зимата се отопляваше с няколко калорифера и акумулиращи печки“, коментира Цеца Симеонова, която е от доайените на хора.

„Нашите деди от Възраждането са ни показали как се държи народния дух и песента. Тази сграда стои в сърцето на град Пловдив повече от 100 години. Пловдив заслужава не поредното кафене, а дом на песента“, сподели друга хористка.

Всеки, който желае и има възможност, може да помогне. Дарителската сметка:

Певческо дружество "Ангел Букорещлиев"

IBAN: BG15SOMB91301060015602

Общинска банка АД