Как да различаваме грипа - инфлуенца от всички останали респираторни вируси?

„Грипът се характеризира с много рязко повишаване на висока температура – 39,5 градуса, хрема, кашлица. Може да се направи антигенен тест за грип. Той за разлика от другите респираторни заболявания има конкретно лечение, което се пие“, заяви в предаването „Тази събота“ педиатърът д-р Теа Александрова, известна и в социалните мрежи като „мамадок“.

Тя бе категорична, че вирусите не се лекуват с антибиотици, защото те няма как да повлияят на вирусната инфекция.

"Установява се една фобия на родителите към температурата и кашлицата"

 „Установява се една фобия на родителите към температурата и кашлицата. И двата процеса за естествени и защитни механизми на организма“, каза педиатърът.

„Социалната изолация е може би най-ефективният начин да се защитим от заразяване с респираторни вируси. Грипните епидемии се обявяват, за да могат да се разделят колективите, а не да се събираме в молове и детски кътове“, обясни д-р Александрова.

„Аз използвам Instagram като една платформа, в която мога да кажа на веднъж инфомация, която ние повтаряме безкрайно много пъти в лекарските кабинети на родителите. Най-често родителите се притесняват от едни и същи неща – температура, кашлица. Давам бързи съвети и да може родителите да разграничат по-тежките и критични ситуации от тези, с които могат малко по-спокойно да реагират. Паниката може би е най-големият проблем при родителите“, каза педиатърът.

Тя обясни, че при температурата не се препоръчват компреси с оцет на ръцете и краката. „Компреси с вода по челото, ингвиналните гънки, подмишниците. Оцетът е залегнал много в българската култура и сме виждали локални реакции с него“, каза д-р Александрова.

„Фибрилният гърч се среща при едва 5% от децата, по-често те се виждат при деца под 5 години. Трябва да запазим спокойствие и да оставим детето да легне настрани. Да не бъркаме в устата на детето, за да му извадим езика. Той има естествен начин и няма да бъде глътнат. Виждали сме сериозни травми на устната кухина, счупени зъби. Обикновено фибрилните гърчове се овладяват сами в рамките на 5 минути. След това трябва да се обадят на Спешна помощ или детето да бъде закарано в болница“, обясни тя.