Кулинарната блогърка и пътешественичка Радостина Ганева иска да събере пари за професионална готварска печка за учениците от училище "Васил Левски" в гр. Ябланица.

Радостина Ганева е кулинарен блогър и пътешественик от 10 години. Пропътувала е почти всички континенти и има стотици последователи в социалните мрежи, където качва фото разкази от приключенията си. От няколко седмици е превърнала спомените от околосветските си обиколи в кауза.

„Каузата е свързана с едни деца, които готвят и са фенове на кулинарията. Учат в СУ „Васил Левски“, гр. Ябланица и искам да ги вдъхновя, да продължат с тази професия и след като завършват“, казва Радостина.

За бъдещите мастършефове тя разбира отново от интернет.

„Аз обичам да готвя и имам много готварски книги. Имам книги на Антъни Бордейн, на Дейвид Лебовиц с рецепти. Преди известно време исках някой да им се радва, затова ги пуснах в една група във „Фейсбук“, оттам се свърза с мен тяхната класна, която ми написа, че е голям фен на блога и ме помоли да ги изпратя на децата. Тогава аз се амбицирах и събрах 25 книги – изпратих ги на децата с бонбони и те много се зарадваха. След време реших да направя картички за инициативата, за да събера пари и говорихме с нея от какво имат нужда в клас, за да готвят и тя ми каза, че една професионална фурна ще им свърши страхотна работа и ще я използват всички класове от 8. до 12. клас в училището“, споделя блогърката.

Така се ражда идеята за "Пътувай с кауза".

„Избрах 7 дестинации, на които сме били. Аз съм самоук фотограф. Снимам за удоволствие, но някои от местата, на които сме били и исках да живеят втори живот, не само на моя хард диск и на сайта, затова реших, че мога да ги принтирам и с продажбата да съберем. Всички приходи ще отидат за закупуването на фурната и след това за лектор. Избрала съм по-интересни места като Австралия, Япония, Санторини, Ню Йорк, има и от България, ако някои иска да подари на свой приятел за спомен“, казва Радостина.

Колко държави си успяла да обиколиш до сега?

- Скоро правих, има такива сайтове да преброиш на колко процента от света си бил и въпреки че съм била на доста места, това е само 15% от целия свят. В Норвегия беше страхотна природа, в Австралия, най-вече остров Тасмания - 95% от цялата територия на Тасмания е дива природа и можеш да видиш много диви животни, покрай пътя и просто така като се разхождаш. Това е картичка от големия бариерен риф в Австралия. Тази картичка е заснета от хеликоптер. Взехме го, за да можем да разгледаме по-добре отгоре, не само да се гмурнем и да видим коралите. Аз обичам от високо и затова снимам с дрон много често. Тази снимка е заснета на язовир „Голям Беглик“ – много диво, много красиво място. Там има сграда като хижа и палатки и това е на изгрев около 5 ч. сутринта.

Радостина разказва и за Исландия, където са видели активен вулкан.

„Той е на 40 км от Рейкявик и имаше много хора, които местни – то нямаше и много туристи, когато пътувахме заради пандемията. Имаше хора, които си носеха раници, носеха си чай, а самият преход до вулкана е някъде около час и наистина беше трудно. Направихме широкия кръг на Исландия. Обикаляхме с кемпер, в продължение на 8 дена. Видяхме някои от водопадите, част от които са снимани в „Игра на тронове“. Дори така са известни, защото имената в Исландия са много трудни“, разказва влогърката с кауза.

Радостина решава да посети и лично кулинарните таланти, за да се запознае отблизо с интересите и нуждите им.

„Много се вълнувам. Искам да им кажа, че кулинарията е не само страхотно нещо, с което вкъщи можеш да нахраниш хора, но е нещо, което можеш да споделиш с близки и да зарадваш хората, повече от просто готвене“, казва тя.

Професионалната фурна, за която Радостина събира пари -  за тези деца би означавала бъдеще, казва и тяхната учителка.

"Пътувай с кауза" има „Фейсбук“ страница, откъдето всеки може да прочете как да се включи и да помогне на кампанията.

А Радостина я очаква и ново пътуване – обиколка с джипове и на палатки в Набия.