Уважаван лекар, преподавател, активист и едва след това политик. Петра де Сътър е новият министър на публичната администрация и държавните предприятия в Белгия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Родом от Източна Фландрия, тя е познат в научните среди професор по гинекология и специалист по фертилитета. Оглавява департамента по репродуктивна медицина в Университетската болница в Гент.

Признава, че цял живот не се е чувствала в кожата си, докато не се осмелява и през 2004 г. не сменя пола си. 

„На мен ми отне 40 години да разбера себе си и това, което ми се случва. Така че не мога да очаквам от вас да ме разберете за 3 минути“, казва вицепремиерът на Белгия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Дори когато се насочва към политиката, 57-годишната днес Петра де Сътър не крие идентичността си. Но настоява хората да не я редуцират до миналото й, а да я съдят по делата й. 

Представител на фламандската Зелена партия, тя става общински съветник, след това влиза в белгийския сенат, по-късно в Съвета на Европа, а миналата година е избрана за депутат в Европейския парламент.

Снимка: btvnovinite.bg

„В един момент от живота си бях на дъното, чувствах се много зле. Но се измъкнах. Винаги съм била благодарна и почувствах, че съм длъжна да върна нещо на обществото. Разполагам с определени умения и мога да ги използвам за доброто и прогреса на всички“ смята Петра де Сътър. 

Въпреки че след смяната на пола губи част от приятелите си, Де Сътър никога не се отказва да се бори за правата на жените, на представителите на ЛГБТ-общността и за равенство между половете. Настоява за законодателни промени за подобряване на достъпа до ин витро процедурите. 

Снимка: btvnovinite.bg

А анализаторите отбелязват: липсата на медиен шум в Белгия около транс-идентичността й е знак за прогресивния характер на белгийското общество.