Парламентът в Северна Македония започва заседание за избор на ново правителство на номинирания за премиер Димитър Ковачевски.

Това се случва в навечерието на посещението на българския премиер, което след падането на карантината му остава със същата дата- 18 януари.

В парламента в Скопие се води горещ дебат между правителството и опозицията, която смята, че новият кабинет продължава политиката на Зоран Заев.

За избора на новото правителство е необходимо 61 депутати да гласуват „за“. 

Кандидатът за министър-председател каза пред народните представители, че македонските и българските граждани все повече се интересуват от икономика, култура, образование и младежки обмен и трябва повече сътрудничество по тези теми.

„Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. Няма дилема за правителството - никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", каза Ковачевски.

Той добави, че разговорите с България ще продължат и ще се активизират и занапред, защото „ние сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС“.

Република Северна Македония трябва да има ново правителство до полунощ в неделя, а във вторник първият гост на Ковачевски ще бъде премиерът на България Кирил Петков.