ГЕРБ и ДПС се открояват като партии, които имат склонност да не гласуват в Народното събрание, сочат данни на платформата „Стража“. Там се правят конкретни и подробни анализи на гласуванията в парламента.

Според данните от началото на това Народно събрание е имало 1337 гласувания. Най не активен в тях е Делян Пеевски от ДПС. Той е участвал едва 66 пъти, но по-интересното е по кои теми. Пеевски е участвал в активно при гласуването на кабинета, гласуването на декларацията срещу Руската федерация и гласуванията за управител на БНБ.

ГЕРБ и ДПС имат склонност да не гласуват. „Предполагаме, че това са гласувания, при които опозицията не вижда смисъл“, каза Благослав Михайлов от „Стража“.

Най-активно гласува Юлия Иванова от „Продължаваме промяната“, която е взела участие във всички 1337 вота до момента.

Сред въздържалите се първите петима депутати са от „Демократична България“. Челните две места се заемат от Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. „Въздържал се“ е по-деликатният начин да гласуваш против без да разклащаш управляващата коалиция“, смята Михайлов.

Интересен случай е Росица Кирова от ГЕРБ. В 7% от случаите тя е гласувала против логиката на парламентарната ѝ група. В тази класация е и Мустафа Карадайъ, който невинаги следва партийната воля.

От „Стража“ измерват и корелацията в гласуванията между отделните партии, като там са интересни случаите, при които има разминавания. Михайлов даде пример с гласуването за управител на БНБ.

„Тук „Има такъв народ“ има много ниска корелация с другите партньори от коалицията, но висока с ДПС и „Възраждане“. Изглежда въпросът за БНБ е доста важен за ДПС и за Делян Пеевски. Конкретно Каримански да е управител е доста важно за тях. Това е най-яркият момент, в който ИТН се цепи от коалицията“, каза Михайлов.