Изборите на втори април са все по-близо. В днешния дебат в „Тази събота и неделя“ трима кандидат-депутатите коментираха големите енергийни проблеми у нас – цените, компенсациите, политиките.

Гостуваха Венко Сабрутев - кандидат за депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" в 23-и МИР, Жечо Станков - водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас, и Драгомир Стойнев - водач на листите на "БСП за България" в Пазарджик и Габрово.

Енергийна бедност

“Темата за енергийната бедност 20 години не беше повдигана в България. Това са домакинства, които нямат възможност да поемат разходите си за електроенергия, топлоенергия и т.н. По време на управлението на кабинета „Петков“ направихме първите стъпки – дефинирахме термина, но и извадихме и голяма част от хората, попадащи в тази група. Пенсионерите са най-рисковата група, които могат да влязат под това определение. По време на управлението „Петков“ средната пенсия беше качена с 49%. Така пенсионерите могат да си купят до 45% повече електроенергия“, коментира Венко Сабрутев.

„Не „Продължаваме промяната“, а ГЕРБ, докато управляваше, вкара в Плана за възстановяване и устойчивост изискването да има такава дефиниция. Оставихме и няколко варианта в Министерството на енергетиката. Не оставихме обаче и никакви действия. На 1 август с подписа си Асен Василев поема ангажимент да затвори българската енергетика и всички енергийно бедни, за които говорим, още по-рязко да обеднеят. В момента хората имат нужда от защита, а не от празни приказки. До 2026 г. трябва да затворим близо 80% от нашите мощности. Това се равнява на Армагедон, равен на затварянето на първи - четвърти блок в АЕЦ „Козлодуй“. Г-н Асен Василев трябваше да каже защо за два милиарда и половина се купи газ без търг или конкурс, които излязоха от джоба на българските потребители. Хората имат нужда от защита. Цените на стоките и услугите продължават да растат. По наше време с пенсията си хората можеха да си купят 420 хляб, а с пенсията по времето на ПП могат да си купят 250 хляба “, посочи Жечо Станков.

„12 години ГЕРБ нищо не направи за ТЕЦ-овете. По времето на ГЕРБ ТЕЦ-овете фалираха. По времето на ПП те излязоха на свръхпечалба. В Плана за възстановяване и устойчивост не е заложено затваряне на ТЕЦ-овете, а намаляване на емисиите“, отговори Венко Сабрутев.

„Когато става въпрос за енергетика, са необходими разум и професионализъм. Това е сектор, в който не трябва да се взимат мерки на парче, трябва да има дългосрочна стратегия с конкретни проекти, които да бъдат развивани. За съжаление през годините нямаше големи проекти, които да допълнят развитието на българската енергетика. Когато БСП беше в управлението, се постигна увеличаване на доходите. Именно в социалната сфера се постигна най-агресивната политика, която сме виждали до момента.

Няма единна дефиниция в ЕС за енергийната бедност, която да можем препишем и наложим в България. Всяка държава преценява за себе си. Министерството на труда и социалната политика беше готово с дефиниция, която трябваше да бъде одобрена от Министерството на енергетиката. Там обаче се забави. Когато БСП управлява, управлява с мисъл за хората, които имат трудности", заяви Драгомир Стойнев.

Цената на електроенергията

"В миналия парламент всички се обединихме около висока цена на електроенергията. В момента цената пада. Бизнесът трябваше да поеме своите ангажименти, за да не се увеличава инфлацията. ОТ БСП бяхме вносители на това предложение, защото за нас беше важно освен бизнеса да се подпомагат училища, детски градини, християнски храмове.

Хубаво е сегашното правителство да започне да изготвя конкретна програма с конкретна степен на подпомагане. Тя да бъде съгласувана с Брюксел и като се формира новото правителство, да бъде гласувана в следващия парламент и подкрепата за всички да продължи. Ако цената продължава да пада, то тогава няма смисъл от тази помощ“, посочи още кандидат-депутатът от БСП.

„Цената на електроенергията е ключова за успеха на бизнеса и за привличане на инвестиции. България трябва да изгради такава енергетика, че тя да има ужасно ниска себестойност, за да може нашият бизнес да бъде конкурентен, да може да изнася и да се случи това, което се случи при ПП – рекорден ръст на индустриалния индекс, рекорден ръст на износа – за цяла Европа. Бизнесът трябва да получава необходимата подкрепа от държавата – дали е този механизмът, зависи от пазарната ситуация. В Народното събрание абсолютно единодушно гласувахме тези енергийни компенсации, а ние от ПП осигурихме плащането им“, посочи Венко Сабрутев.

ГЕРБ беше вносител на искането на компенсациите за бизнеса. Колегите от ПП се забавиха, инфлацията в България не е внесена от чужбина. Инфлацията е такава, защото те изтърваха цената на тока и на газа. По времето на ГЕРБ инфлацията беше 0,8% и бяхме в Топ 5 на най-ниско инфлационните държави. Последният месец сме в Топ 5 на най-тежко засегнатите от инфлация. Предложихме да има компенсации за бизнеса, а те се забавиха с три месеца. Бизнесът вкара високите цени на тока и газа. Цената на газа скочи от 33 лева на 300 лева, цената на тока скочи 5 пъти. Всичко това влезе в стоките и услугите. Предложихме компенсация, която да не излиза от бюджета, а да идва от печалбите на държавните дружества“, заяви Жечо Станков.

 Какво още заявиха кандидатите за народни представители - чуйте във видеото.