„Ние работим за публиката, но оценката от колегите е особено специална. Бяхме много развълнувани от високото признание, което получихме, и благодарим на всичките си колеги."

Това разказа в студиото на „Тази събота и неделя" Стоян Георгиев, който стана репортер на 2022 година.

 Вчера, 18 ноември, bTV отбеляза 22-рата си годишнина от първия ефир на новините. Редакцията отличи най-добрите в традиционния вътрешен конкурс на медията.

Признанието хвана Стоян Георгиев и Александър Осиченко, който бе избран за най-добър оператор, на път, след като двамата отразиха най-горещата тема на седмицата – падналите ракети в Полша.

„Ние сме непрекъснато в движение, непрекъснато на път. Това е част от нашата работа. Вторачването в секундите и минутите не изтощава. Това е адреналин. В крайна сметка ние успяваме“, смята Осиченко.

Двамата бяха заедно и на горещите точки в Украйна и се превърнаха в един добър екип.

„Винаги сме си помагали. Саша е страхотен колега и е много добър във всичко. Всичко правим заедно. Аз не търся само събеседници, а той не просто снима. Правим различни неща и основният принос за това е негов. Саша е човекът, на когото можеш да се обадиш в 3:00 часа през нощта, за да му кажеш, че нещо се е случило, но той тръгва. Сега, когато тръгнахме за Полша, той беше в отпуска. Реакцията на всички световни медии беше, че сякаш започва трета световна война, а ние в 8:00 часа сутринта кацнахме във Варшава“, разказа Стоян Георгиев.

„Благодаря на семейството ми, че ме разбира. И децата приемат всички мои отсъствия. Аз винаги се връщам и винаги им разказвам всичко, което съм преживял. Те слушат с голямо удоволствие и виждат света през моите изживявания“, разказа Александър Осиченко.

„Често, когато приключа с монтажа на “BTV Репортерите“, казвам „Това ми е най-любимото за годината“ и така реагирам за всяко следващо видео. При всяко репортерско нещо влагам много енергия, радвам му се. След това емоцията отлежава и откриваш „по-хубавото“ на това в момента“, сподели най-добрият монтажист за 2022 г. Калояна Климентова. „Винаги тъжните истории ме хващат за гърлото. Опитваме се да показваме и това, което може да помогне на хората, в трагичните истории“, допълни още тя.

„Много, много, много, много благодаря на колегите си. Аз съм екипен играч и всеки от тях ми е много важен. Мисля за вас постоянно“, сподели Деси Минчева-Раул, която бе избрана за най-добър кореспондент за чужбина. Тя добави, че според нея Стоян и Саша са екип, на когото може да завиди всяка една световна медия.

„Калояна е един от най-големите разказвачи, които някога съм срещала въобще в живота си. Тя е и един от най-четящите хора, които познавам. Единственият проблем с нея е, че смята кучетата си за най-красивите, а обективната истина е, че моето е по-красиво от нейните“, пошегува се още Деси Минчева.

„Тази награда е и за Натали в Германия, и за Васил във Велкобритания, и Теди в САЩ. Ние четиримата работим сами в голямата част от времето. Аз нямам пред себе си оператор, който да ми каже какво се случва зад мен. Когато се изправям всеки ден, никой не знае, че имам топка в стомаха и гледам в предавателя. Научила съм с хирургическа точност с кой кабел какво да правя, ако нещо се случи. За мен е лукс да работя с операторите, които са моите най-добри приятели“, каза още тя.

„Нашата работа е свързана с много стрес и напрежение. Всеки един от нас, който е решил да я работи, трябва да е наясно с това, но и удовлетворението е огромно“, сподели вчера Стоян Георгиев в живо включване, на път за България от Полша.

„Най-голямото предизвикателство е, че ние сме в борба с времето, с часовника. Непрекъсно нещо се случва и се оказва, че нямаме време за нищо. Тогава бързо трябва да вземаме решения“, допълни Александър Осиченко.

Дани Атанасова бе отличена за най-добър кореспондент в страната. Международен редактор на годината стана Цветана Балабанова. „Телевизията е екипна работа. Продължаваме все така да отваряме вратите и прозорците към нашите зрители“, разказа още тя.

Наградата уеб редактор на годината отиде при София Крачанова. А за най-добър графичен дизайнер бе отличен Борис Димитров. Титлата „Продуцент актуални предавания 2022“  си поделят Ралина Тропанкева. А като най-добър спортен журналист бе отличен Петър Бакърджиев.

„Телевизията почти от черно-бяла стана цветна. Не в буквален смисъл, в преносен. Сега телевизията е космическа“, коментира той.

За втора поредна година за най-добър продуцент бе избран Росен Цветков.

„Качествата, които трябва да притежава един продуцент са много, но най-важното е да остава спокоен, когато се случват извънредни новини“, каза той.