На 18 юли се навършват 184 г. от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет, защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Апостолът на свободата е заловен от турските власти през зимата на 1872 г. в Къкринското ханче до Ловеч. Съдът го осъжда на смърт чрез обесване.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София.

Снимка: bTV

В цялата страна той ще бъде почетен с церемонии. Най-тържествено се отбелязва в родния му град Карлово. На 18 юли в подбалканското градче се стичат хора от цялата страна. 

„Васил Левски напуска доста рано родната си къща, когато умира неговият баща и тогава грижата за него поема основно вуйчо му, това е решение на майка му и близките му“, разказа директорът на Националния музей „Васил Левски“ Дора Чаушева.

Празникът на Карлово започна с тържествена света литургия в храма „Св. Николай“. Бяха поднесени цветя пред гроба на майка му Гина Кунчева.

„Вълнението е голямо, тъй като в чисто физически план има много изпитания по маршрутите, участниците са на възраст между 1 г. и 75 г. Тази година се включват 240 души. Прекланяйки се пред Апостола в Карлово, търсим себеутвърждаване и да продължим да бъдем негови достойни наследници“, каза д-р Галина Цветкова, главен ръководите на Национален поход „По стъпките на Апостола“ Плевен - Карлово.

Снимка: bTV

В Карлово предстои и тържествена заря, на която се очаква да присъства президентът Румен Радев. Той ще приеме почетния строй на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада.